El secretari quart de la Mesa del Parlament, el republicà Ruben Wagensberg, ha celebrat que la Cambra hagi decidit atorgar la Medalla d'Honor als represaliats pel procés, però ha lamentat que la mateixa Generalitat hagi participat "massa vegades" en aquesta repressió.

La Mesa va aprovar atorgar aquest reconeixement als represaliats en la seva darrera reunió, que es va celebrar a Tornabous (Urgell), el poble del president Lluís Companys. Es va aprovar per majoria dels membres independentistes, i només va comptar amb els dos vots contraris dels socialistes.

En una sèrie d'apunts publicats a Twitter, Wagensberg ha reconegut que se li fa "incòmode parlar d'aquesta judicialització sense constatar que, entre els aparells de l'Estat que impulsen tal repressió, massa vegades hi han participat els serveis jurídics de la Generalitat". "Assumeixo, per tant, que és obligació del Parlament i del Govern seguir treballant per revertir-ho", ha afirmat.

wagensberg TUIT

Wagensberg també ha criticat que aquest reconeixement "exclogui a una bona part de col·lectius, de persones defensores de drets humans i d'activistes que també es veuen represaliats". I ha posat d'exemple els vaguistes empresonats els 2012, els absolts del 'cas pandora', els estudiants condemnats per defensar la reducció de les taxes universitàries, membres i activistes del moviment per l'habitatge, entre molts altres.

"Entenc que els drets no es poden compartimentar ni destriar i que la seva defensa s'exerceix compartint i entrelligant lluites. Totes aquestes consideracions les he fet constar en acta durant la darrera sessió de la Mesa del Parlament", ha conclòs el republicà.

Els darrers premiats

La cambra atorga la Medalla d'Honor des de l'any 2000 a personalitats o institucions que mereixen un reconeixement excepcional. L'any passat, la Medalla va ser atorgada als professionals sanitaris per la seva tasca durant l'epidèmia del coronavirus. La Mesa, que estava presidida per l'ara conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, va aprovar per unanimitat aquesta mesura.

L'acord subscrit per tots els grups destacava que "els esdeveniments viscuts han evidenciat, més que mai, que la sanitat pública universal i de qualitat és una eina essencial del nostre país".

L'any 2019, la Medalla va ser entregada al fundador de l'ONG Proactiva Open Arms, Òscar Camps, i la capitana del vaixell Seawatch 3, Carola Rackete. L'any 2018 es va premiar l'Associació de Mestres Rosa Sensat, mentre que el 2017, va ser pel Cos de Mossos d'Esquadra, els serveis d'emergències, la Guàrdia Urbana de Barcelona i la Policia Local de Cambrils per la seva tasca durant els atemptats de Barcelona i Cambrils.

 

Imatge principal: el secretari quart de la Mesa, Ruben Wagensberg / Foto: ACN