La fins ara alcaldessa socialista de Gavà (Baix Llobregat), Raquel Sánchez, s'ha compromès a "deixar-se la pell" en el seu nou càrrec com a nova ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, i ha proposat la regidora del PSC Gemma Badia com la seva successora al capdavant de l'Ajuntament que ha liderat des del 2014. Raquel Sánchez, que demà prendrà possessió com a ministra en relleu del cessat José Luis Ábalos després de la remodelació del Govern central anunciada ahir pel president Pedro Sánchez, ha renunciat aquest diumenge en un ple d'urgència al seu càrrec com a alcaldessa.

"Treballaré per Catalunya"

En la seva intervenció, la fins ara alcaldessa ha proposat que el ple municipal de Gavà, en el qual el PSC té majoria absoluta, triï demà com la seva substituta la regidora socialista Gemma Badia, actualment al capdavant de l'àrea d'Espai Públic, Seguretat i Convivència. "És una gran persona, dona, excepcionalment preparada, de conviccions fermes i serena quan toca", ha destacat la fins ara alcaldessa sobre la seva successora, convençuda que ho farà "molt bé" al capdavant del consistori.

La futura ministra de Transports ha agraït a Pedro Sánchez la seva confiança pel nomenament: "és un honor increïble treballar pel meu país, per Espanya, per Catalunya, per la meva ciutat, des d'aquesta dimensió. És un repte que assumeixo amb molta humilitat i molta determinació. Em deixaré la pell a fer tot el possible per millorar aquest país", ha indicat, visiblement emocionada. Sánchez ha promès que exercirà el seu nou càrrec amb "responsabilitat, rigor, honradesa, determinació i, sobretot, molta humilitat", convençuda que després d'un any i mig d'una "terrible pandèmia" arriba el moment d'una transició en la qual s'han d'abordar els grans reptes: "el millor per a Espanya serà el millor per a Catalunya i per a Gavà".

Raquel Sánchez (Gavà, 1975), casada i mare de dos fills, és membre de l'executiva del PSC des del novembre del 2016, quan Miquel Iceta la va situar com a secretària de la dona, i des del 2014 ha exercit com a alcaldessa d'aquesta localitat costanera del Baix Llobregat, un dels històrics feus del PSC a Catalunya.

Aeroport i lloguer

En posteriors declaracions als periodistes, Sánchez no ha volgut entrar encara en concrecions sobre com afrontarà com a ministra de Transports projectes com l'ampliació de l'aeroport del Prat, que ha provocat rebuig a diversos municipis de la zona, entre ells Gavà.

Sánchez es va acollir al maig a la llei catalana de lloguers perquè el seu municipi fos declarat 'zona de mercat tensionat' i limitar les rendes durant 5 anys, una política regulatòria que Podem lluita per portar a la llei d'habitatge de la qual ara ella serà responsable com a ministra. La direcció de Podem ha acollit amb cautela el nomenament com a titular de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, amb la qual la seva secretària general i ministra de Drets Socials, Ione Belarra, haurà de negociar aquest punt de l'avantprojecte de Llei pel Dret a l'Habitatge, en el qual el seu antecessor, Ábalos, no va cedir.

La portaveu adjunta de Podem a l'Assemblea de Madrid, Alejandra Jacinto, també s'ha referit a aquest assumpte en el seu compte de Twitter: "com a alcaldessa va declarar el seu municipi 'àrea tensionada' i va regular el preu dels lloguers. Ara, té l'oportunitat d'estendre la mesura a la resta de l'estat amb la Llei d'Habitatge".

 

Foto principal: Gemma Badia i Raquel Sánchez després de la renúncia del càrrec com a alcaldessa de Gavà / ACN