L'imminent recurs del PSOE contra la llei catalana de la regulació dels lloguers ha despertat la indignació de tot el moviment en defensa de l'habitatge català i els partits que van aprovar la llei al Parlament. Per aquest motiu, en una roda de premsa aquest divendres davant de la Cambra catalana, han exigit a l'Executiu de Pedro Sánchez que no recorri la llei i que impulsi una igual per a tot l'Estat.

Ha estat el Sindicat de Llogateres, qui va impulsar i negociar la llei catalana durant la darrera legislatura, l'organització que ha convidat les entitats del moviment i també els grups d'ERC, Junts, la CUP i En Comú Podem per fer aquest clam unànime contra les intencions del PSOE. El seu portaveu, Rodrigo Martínez, ha reivindicat que la llei funciona, permetent baixar el preu del lloguer fins a un 4% en les zones no regulades.

"Les dades demostren que el mercat no s'ha paralitzat, tot el contrari, ja que s'han constatat xifres rècord pel que fa als contractes de lloguer aquest any", ha assegurat. També ha acusat el PSOE de "fer la feina bruta als fons voltors" i de "treballar per protegir els seus interessos". Per això ha exigit al partit de Sánchez que no impugni la llei, sinó que la defensi i ha alertat que el sindicat convocarà una manifestació el proper dimarts 15 de juny a les 18h davant de la seu del PSC a Barcelona.

També s'ha dirigit als grups que van aprovar la llei per dir-los que fins ara han fet la "feina fàcil", que és defensar la llei en actes com aquest. "Ara els demanem que passin a l'acció i que no negociïn amb aquesta revolució per principis i pel bé de tots", ha instat.

Els partits, units contra el recurs

Representants dels quatre partits que van aprovar la llei també han participat en aquest clam i s'han mostrat units contra el recurs del PSOE. Per part d'ERC, el diputat Pau Morales ha reiterat que la dels lloguers "és una bona llei perquè és útil per a la gent". També ha advertit que "està feta a partir de les competències pròpies de la Generalitat". 

La diputada de Junts Cristina Casol ha acusat el govern espanyol de "demostrar una voluntat obstructiva a totes les lleis que aprova aquest Parlament". "No hi ha vida digna sense drets bàsics", ha sentenciat. La cupaire Montserrat Vinyets ha admès la seva "sorpresa" pel fet que el PSOE dubti de la constitucionalitat de la llei. "El marc espanyol actua com a topall per garantir drets. No és retòrica, tenim exemples com aquest", ha denunciat.

Per part dels comuns, formació que forma part de l'Executiu espanyol, el diputat David Cid ha promès no rendir-se a l'hora de defensar la llei catalana i aconseguir aprovar-ne una per a tot l'Estat. En aquest sentit i com van fer ahir l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha recordat als socialistes que l'acord de coalició exigeix l'elaboració d'una llei per regular l'habitatge.

La força del moviment

L'acte també ha servit per demostrar la força de desplegament del moviment en defensa de l'habitatge a Catalunya. Una desena d'entitats com Òmnium, la PAH, la Taula del Tercer Sector, el Consell Nacional per la Joventut de Catalunya, Economia Solidària, la Aliança Contra la Pobresa Energètica i el Sindicat d'Habitatge de Gràcia també han denunciat el possible recurs del PSOE i han exigit que la llei catalana segueixi vigent.

 

Imatge principal: Roda de premsa d'entitats i partits per reclamar al PSOE que no recorri la llei dels lloguers / Foto: Marc Ortín