La remodelació del govern espanyol executada per Pedro Sánchez ha estat profunda. Hi ha hagut baixes molt importants, com la vicepresidenta primera Carmen Calvo, i bona part dels ministres socialistes. I també ascensos, com el de la vicepresidenta econòmica Nadia Calviño, que en dos mesos haurà passat de vicepresidenta tercera a vicepresidenta primera. Però hi ha altres que han aconseguit salvar la cadira, com el ministre català Miquel Iceta. Canviarà, això sí, la cartera de Política Territorial per la de Cultura i Esport, substituint José Manuel Rodríguez Uribes. Iceta va arribar de rebot a La Moncloa el passat desembre, després de la sortida de Salvador Illa per ser candidat del PSC.

S'ha confirmat la remodelació "àmplia" i profunda. Les baixes són importants: surten Carmen Calvo (vicepresidenta primera), José Luis Ábalos (Transports), Juan Carlos Campo (Justícia, que ha gestionat la patata calenta dels indults), Arancha González Laya (Exteriors), Pedro Duque (Ciència), José Manuel Rodríguez Uribes (Cultura i Esports) i Isabel Celaá (Educació).

Entre els noms que continuen, Fernando Grande-Marlaska a Interior, Margarita Robles a Defensa, Carolina Darias a Sanitat, María Jesús Montero a Hisenda, Reyes Maroto a Indústria, Luis Planas a Agricultura i Miquel Iceta, que canvia Política Territorial per Cultura. També hi ha un important ascens, el de la vicepresidenta econòmica Nadia Calviño, que en un parell de mesos haurà passat de ser la vicepresidenta tercera a la vicepresidenta primera. Teresa Ribera també continua al capdavant de la vicepresidència de Transició Ecològica. 

Entren noms nous. Entre ells, Félix Bolaños, fins ara un dels cervells de l'ombra de La Moncloa com a secretari general de la Presidència. Ara serà el nou ministre de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, justament una cartera que assumia Calvo. La presidenta del Senat, Pilar Llop, serà la nova ministra de Justícia en substitució de Campo. L'actual ambaixador a París, José Manuel Albares, serà el nou titular d'Exteriors. L'alcaldessa socialista de Gavà, Raquel Sánchez, serà la nova ministra de Transports; la de Gandia, Diana Morant, la de Ciència, i la de Puertollano (Castella-la Manxa), Isabel Rodríguez, la de Política Territorial i nova portaveu de l'executiu. La cartera d'Educació l'assumirà Pilar Alegria, fins ara delegada del govern espanyol a l'Aragó.

La cosa no acaba aquí. Sánchez també s'ha carregat el seu propi cap de gabinet, el guru Iván Redondo. Segons fonts del govern espanyol es tracta d'una sortida pactada. El substituirà Óscar López, actual conseller delegat de Paradores i també de la màxima confiança del dirigent socialista.

S'ha fet un dissabte de juliol, per sorpresa, però s'ha seguit el protocol habitual. En primer lloc, Pedro Sánchez ha comunicat al rei Felip VI la composició del nou executiu, com estableix la llei. Posteriorment, el mateix president espanyol donarà a conéixer públicament el nom dels nous ministres. Prendran possessió del càrrec aquest dilluns davant del monarca i dimarts ja participaran del seu primer Consell de Ministres.

Fins ara, les crisis de govern havien estat molt més acotades. La primera va ser per la sortida de Salvador Illa per fer de candidat del PSC a Catalunya, que va saldar-se amb el canvi de Carolina Darias a Sanitat i la incorporació de Miquel Iceta a Política Territorial. La segona i última va tenir lloc a l'abril, per la sortida del vicepresident Pablo Iglesias per a fer de candidat a Madrid. En aquell moment, Yolanda Díaz va assumir la vicepresidència que pertocava a Unidas Podemos i va entrar Ione Belarra com a ministra de Drets Socials.