L'alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez (PSC), rellevarà José Luis Ábalos com a titular del ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. D'aquesta forma, la presència catalana al gabinet s'amplia a tres ministres amb la presència de Miquel Iceta i Manuel Castells al govern espanyol, que segueixen a l'executiu després de la remodelació profunda que fa Pedro Sánchez aquest dissabte.

No només augmenta la presència de catalans al Consell de Ministres, sinó que també ho fa la quota del PSC en el si del govern espanyol amb la incorporació de Raquel Sánchez, que assumeix aquesta nova responsabilitat en matèria de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. L'altre representant del PSC, Miquel Iceta, que és el primer secretari del partit, continuarà a l'executiu, però amb una altra responsabilitat. Iceta deixa la cartera de Política Territorial i Funció Pública, que ocuparà l'alcaldessa de Puertollano Isabel Rodríguez, i es farà càrrec de la vacant que deixa José Manuel Rodríguez Uribes al ministeri de Cultura i Esports.

La trajectòria de Raquel Sánchez

Raquel Sánchez (Gavà, 1975) és llicenciada en Dret per la Universitat de Barcelona i va cursar un Màster de Dret del Treball i Seguretat Social a la Universitat Pompeu Fabra. Sánchez va entrar com a regidora del PSC a l'ajuntament de Gavà per primera vegada l'any 2007. Durant aquesta primera legislatura al consistori, va ser tinent d'alcaldia d'Economia i Hisenda, Recursos Humans i Serveis Generals. Ja des de llavors, va ser la portaveu del grup municipal socialista.

Del 2011 al 2014, reelegida com a regidora, va tornar a ser tinent d'alcaldia, però en aquest cas s'ocupava de l'àrea d'Urbanisme, Promoció Econòmica, Medi Ambient i Sostenibilitat. Va ser el 15 de febrer de 2014 quan va assumir l'alcaldia de Gavà, recollint el testimoni de Joaquim Balsera. Raquel Sánchez va revalidar el càrrec d'alcaldessa després de les eleccions municipals del 2015 amb un 30,6% dels vots i va aconseguir 8 regidors dels 21 que s'escullen a Gavà.

L'any 2019, Sánchez va retenir la batllia després d'imposar-se per majoria absoluta a les eleccions municipals. El PSC va aconseguir en aquells comicis 11 edils amb un 42% dels sufragis.

En l'àmbit de partit, Raquel Sánchez va ser escollida primera secretària del PSC a Gavà l'any 2012. En l'actualitat, forma part de la Comissió Executiva dels socialistes al Baix Llobregat i també és membre del Consell Nacional del PSC. Paral·lelament, és la secretària d'Estratègia i Clima de la formació des del desembre de 2019 i, anteriorment, havia estat secretària de Polítiques de les Dones del PSC (2016-2019).

Altres càrrecs polítics que també ha tingut i té Raquel Sánchez són, per exemple, la vicepresidència primera del Consell Comarcal del Baix Llobregat (2015-2019), vicepresidència institucional de l'Àrea Metropolitana de Barcelona des del 2019, vicepresidència segona de la Xarxa Espanyola de Ciutats pel Clima des del 2015 o vicepresidència del Comitè Executiu del Comitè Executiu d'Airport Regions Council des del 2019. També és la representant de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies al Consell Nacional del Clima i la patrona de l'Institut Cerdà des del 2020.

Ara, Raquel Sánchez fa el salt del món local a la política estatal i està previst que juri el càrrec el dilluns 12 de juliol a La Zarzuela. L'endemà d'aquest acte assistirà al seu primer Consell de Ministres.

 

Imatge principal: Raquel Sánchez, en una roda de premsa a l'ajuntament de Gavà. ACN.