És de les primeres vegades que el president espanyol, Mariano Rajoy, mira de canviar de tema en una entrevista per escombrar cap a la qüestió catalana. Mentre Ana Rosa li parlava sobre les pensions i el futur dels pressupostos al seu programa de Telecinco, el cap de l'Executiu estatal ha desviat la conversa cap a Catalunya, motiu pel qual la conductora del magazine li ha hagut de demanar que deixés el tema per a més endavant.

La idea que Catalunya disposi d'un doble Govern —un a Barcelona i un altre a Brussel·les— ha estat tractat de "demencial" per part del líder del PP, però s'ha relaxat quan ha vist que, malgrat que JxCat, ERC i la CUP hagin acordat avalar Carles Puigdemont, ho han fet sense ratificar la Declaració Unilateral d'Independència (DUI).

Ara bé: Rajoy no s'ha tallat ni un pèl quan ha titllat de "broma" la possibilitat que el futur president de la Generalitat pugui ser Jordi Sànchez perquè, segons ha volgut deixar ben clar, el proper líder de l'executiu català "no ha de ser a la presó ni tenir problemes amb la justícia". Precisament en aquest sentit, el president espanyol no ha descartat Elsa Artadi com a presidenta perquè, segons ha exposat, creu que "no ha tingut cap problema amb la justícia". 

Instal·lats en el radicalisme

El cap estatal ha lamentat que JxCat i ERC "s'hagin instal·lat en el radicalisme", la qual cosa "només provoca problemes". A parer seu, si ha passat això és perquè "un dels grans problemes que han tingut els catalans més moderats és posar-se en mans d'extremistes i radicals com la CUP".

I no només això. Rajoy ha qualificat el president del Parlament, Roger Torrent, de "mal educat", perquè tot i que ha posat en relleu que no opina sobre la gent que no coneix, ha subratllat que "l'altre dia va quedar clar que hi ha gent incapaç de complir amb les seves educacions constitucionals".

El pitjor de tot plegat, tal com ja sol ser tendència habitual entre l'espanyolisme, ha arribat quan ha carregat contra la presència de llaços grocs al Mobile World Congress i davant el rei Felip VI, perquè considera que "només serveix per destruir".

El poder de la llei

Segur i confiat del seu poder, el president del PP s'ha mostrat convençut que "és evident que guanyarà la llei" i que "són principis bàsics de la UE". Aleshores ha aclarit que "no guanyarà la Moncloa, ni el PP, sinó Espanya, la lògica i el sentit comú".

Justament en aquest sentit, Rajoy s'ha fet la víctiva posant de manifest que el seu govern "ha pres les decisions que havia de prendre, algunes de les quals molt difícils, com el 155", i ha recordat que els líders sobiranistes "ja van fer la DUI i el TC va dir que era il·legal, els ho han dit el 100% dels països d'Europa".

Tanmateix, la llei guanyarà només en segons quins terrenys. A l'entrevista, que ha començat quasi 40 minuts tard —probablement per no contraprogramar-se amb la que feien a la Cadena Ser al líder de Cs, Albert Rivera—, també ha sortit el tema de les pensions i Rajoy, sense cap mena de recança, ha deixat anar que "com que la gent veu que ha arribat la recuperació, tothom demana més".