Com si fos per iniciativa pròpia, el president espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat aquest matí a El programa de Ana Rosa de Telecinco que demanarà comparèixer al Congrés per parlar sobre les pensions. De fet, ha acabat dient que convocarà un ple monogràfic durant els propers deu o dotze dies. Ho ha hagut de decidir després que milers de pensionistes hagin sortit als carrers de tot Espanya aquests darrers dies reclamant unes "pensions dignes" i després que Podemos presentés a finals de gener una proposició de llei perquè es tornessin a revaloritzar, una proposició que fa dos dies va rebre el suport del PSOE i Cs.

Sota l'argument —ara— que "serà un dels debats més importants de la legislatura", Rajoy ha començat a justificar el seu govern de totes les maneres possibles presumint que "les pensions han pujat durant tots els anys de la crisi" i recordant que "no ha pujat res més". Ara bé. El cap del govern estatal s'ha exculpat posant en relleu que "l'únic que no podem fer és gastar el que no tenim" i recordant que "el meu govern dedica un 40% del pressupost a les pensions".

El pitjor ha arribat quan ha inculpat indirectament la població deixant anar, sense pèls a la llengua, que "com que la gent veu que ha arribat la recuperació, tothom demana més" i protegint els seus lamentant que avui no poden gastar tot el que els agradaria. I no només això. També ha volgut legitimar les seves actuacions autocompadint-se del fet que "no podem gastar tot el que ens agradaria", com també que ell vol "apujar les pensions, però és una qüestió de poder".

La seva solució? "Continuar creant ocupació per poder apujar les pensions". Això sí. Quan Ana Rosa li ha preguntat si l'ocupació que continuarà creant serà amb sous tan baixos —atès que d'aquesta manera "no solucionaria gaire cosa", segons la conductora del programa—, Rajoy ha esquivat la pregunta lamentant que "amb la crisi es va perdre un dineral", tot i que s'ha tirat floretes posant de manifest que són "dels pocs països" que han evitat "un rescat de la Unió Europea", oblidant-se completament del rescat bancari a Bankia.