La majoria independentista s'ha posat d'acord per tirar endavant una resolució unitària. Junts per Catalunya, Esquerra Republicana i la CUP han registrat aquest dijous al matí, alguns minuts abans de l'inici del ple del Parlament, una esmena transaccional que reconeix la legitimitat de Carles Puigdemont, però no "reitera" la declaració d'independència, com demanaven els cupaires.

Un reclam de la CUP que sí que ha estat acceptat per les dues forces majoritàries ha estat la reivindicació de l’1-O com a font de legitimitat. Concretament, la resolució “exigeix que cessin les ingerències del govern de l'Estat davant les instàncies jurisdiccionals i el Tribunal Constitucional que pretenen impedir la materialització d'aquesta voluntat democràtica dels representants del poble de Catalunya, com també la que va ser expressada legítimament al Referèndum d'autodeterminació de Catalunya de I'1 d'Octubre”.

Pel que fa al reconeixement de Carles Puigdemont, es manté intacte el punt de la resolució original de JxCat en què es diu que el president va ser avalat el 21-D “per ser el legítim candidat del Parlament a la presidència de la Generalitat” i que “continua disposant de la majoria parlamentària suficient” per ratificar-li la confiança.

 

L'esmena de la CUP que demanava la "reiteració" de la declaració d'independència la va fer aterrar novament al Parlament, quan ja semblava enterrada. Després de les amenaces de la fiscalia d'actuar contra els membres de la Mesa, i de les negociacions d'última hora, la majoria independentista ha pogut trobar un consens evitant més fronts legals.

Transacció sense esmenes

Segons han explicat fonts parlamentàries, pel fet de tractar-se d’una esmena transaccional —fruit de la negociació de diversos grups en relació amb esmenes presentades— el text resolutiu sortint no ha de ser admès a tràmit per la Mesa de la cambra, sinó que va directament al ple. L'òrgan s'ha reunit una hora abans del ple per abordar les peticions de reconsideració de Cs, el PSC i el PP contra les esmenes de la CUP.

El problema radica en una altra banda. Per esquivar possibles accisons judicials, la majoria independentista tracta de portar al ple el text transaccionat sense admetre a tràmit les esmenes de la CUP (la mera tramitació és impugnable). Tanmateix, si no hi ha esmenes tramitades no pot haver-hi una resolució transaccionada.