Les declaracions del secretari segon de la Mesa del Parlament, Jaume Alonso-Cuevillas (JxCat), sobre evitar que inhabilitin els polítics independentistes "sense pena ni glòria per una bestiesa" segueixen portant cua.

En una entrevista a VilaWeb, Cuevillas s’ha mostrat partidari de no tramitar propostes de resolució sobre el Rei i l'autodeterminació, motius pels quals la fiscalia ha presentat una querella contra els membres independentistes de l'anterior Mesa. El secretari segon de l'actual Mesa ha defensat que admetre a tràmit propostes d'aquestes característiques "no és una confrontació intel·ligent". "Això és intentar resistir d’una manera testosterònica, com un legionari que veus que disparen, però que va amb el pit descobert", ha afegit per després concloure que "la immolació s'ha de fer si té eficàcia". 

L'escriptora i periodista Pilar Rahola s'ha mostrat confusa i frustrada per les declaracions i ho ha expressat en un tuit. "Perplexitat... No entenc res...", ha lamentat.

TUIT rahola

A l'entrevista, Cuevillas s'ha explicat recordant que les propostes de resolució són merament declaratives i no tenen "cap eficàcia jurídica". "Què és més eficaç per desgastar l’estat espanyol? Denunciar això o deixar que ens inhabilitin sense pena ni glòria per una bestiesa?", ha apuntat.

Les respostes de Costa i Torra

Rahola no ha estat l'única en criticar les paraules de Cuevillas. L'exvicepresident primer del Parlament Josep Costa, que recentment ha deixat la política per tornar a fer de professor a la UPF, també ho ha fet. "Tens que defensar la sobirania del Parlament de Catalunya no és cap bestiesa. Pens que ser empresonat o inhabilitat per fer-ho és una cosa digníssima. I pens que si algú no pot o no vol assumir aquest risc no hauria d'estar a la Mesa del Parlament", ha tuitejat.

costa TUIT

L'exconseller d'ERC amb el tripartit Josep Huguet també s'ha fet ressò de les declaracions de Cuevillas i s'ha preguntat si ho ha dit pel president Quim Torra, a qui van inhabilitar per penjar una pancarta al Palau de la Generalitat en què es reclamava la llibertat dels presos polítics.

El mateix president li ha respost contundentment: "Benvolgut, ja pràcticament no m’estranya res, però lamento que considereu que defensar la llibertat d’expressió i complir amb el meu deure de president del país per denunciar l’existència de presos polítics i exiliats us sembli una bestiesa. Bon Divendres Sant".

torra TUIT