La comissió d'Empresa del Parlament ha aprovat aquest dijous una proposta de resolució en què condemna la guerra bruta econòmica de l'Estat després de l'1-O. El text, aprovat amb els vots de JxCat, ERC i els comuns, també reprova la participació del rei Felip VI i de l'exministre Luis de Guindos, del qual n'exigeix la dimissió del BCE. La CUP no ha participat en la votació per qüestions d'agenda.

La resolució "condemna la campanya per a desestabilitzar l’economia catalana per part del Govern de l’Estat" i "denuncia el greu perill per a l’estabilitat econòmica i financera de Catalunya" que això va causar. A més, insta als partits amb representació al Congrés dels Diputats "per a tal d’exigir al Govern Espanyol una explicació clara, detallada i transparent" sobre aquesta operació.

El text ha estat sotmès a votació a proposta dels grups d'ERC i JxCat i ha estat presentat a la comissió pel diputat republicà Antoni Castellà.

Aquesta és la segona vegada que el Rei és reprovat a la cambra catalana. El passat mes d'octubre ja ho va ser, en aquest cas pel ple, amb els vots dels tres partits independentistes i els comuns. La seva aprovació va causar un fort terrabastall polític, fins al punt que el govern espanyol liderat per Pedro Sánchez va decidir portar-ho al Tribunal Constitucional.

També hi ha pendent l'activació d'una comissió d'investigació sobre la monarquia, la creació de la qual hauria de ser votada al ple a finals d'aquest mes.