L'exvicepresident del Parlament, Josep Costadeixa la política per reincorporar-se a l'ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i a la Universitat Pompeu Fabra. "Avui he comunicat la meua reincorporació a les feines que feia abans de ser vicepresident del Parlament", ha escrit el diputat de Junts per Catalunya en una piulada.

Costa, home de confiança del president Carles Puidemont, ha mostrat el seu entusiasme per "tornar a treballar per la independència com abans, fent de jurista i politòleg". Al mateix temps, Costa ha actualitzat la descripció a la xarxa social: "Independentista. Lletrat a Santa Coloma de Gramenet. Professor de Teoria Política a la UPF de Barcelona".

TUIT Josep Costa deja política

Josep Costa. / Twitter

La trajectòria de Costa

Josep Costa (Eivissa, 1976) es llicencià en Dret i Ciències Polítiques a la Universitat Pompeu Fabra, on ara torna a exercir com a professor. La seva trajectòria política es va iniciar a la seva illa natal a la dècada dels noranta, com a militant independentista de les joventuts d'Esquerra Republicana

El 2017, però, va ser elegit diputat del Parlament per les llistes de Junts per Catalunya. Des de les files de Junts, Costa ha sigut un dels dirigents més crítics amb l'estratègia d'Esquerra Republicana. El juliol de l'any passat va publicar el llibre "Eixamplant l'esquerda", un títol amb un clar record a l'estratègia d'ERC d'eixamplar la base de l'independentisme. "Perquè no falten evidències que el Regne d'Espanya, ens diu l'autor, és un edifici ruïnós, que està pitjor avui que fa tres anys. La repressió no ha afeblit l'independentisme, però en canvi sí que ha esquerdat i deslegitimat clarament les institucions de l'Estat", explica la sinopsi del llibre.

Enfrontament amb el president Roger Torrent 

Al llarg de la passada legislatura i com a número dos de la Mesa del Parlament, Costa ha protagonitzat diferents topades amb el president de la Cambra, Roger Torrent, amb qui la tensió ha estat constant arran de les diferències entre Junts i ERC en qüestions com la suspensió en el darrer minut de la investidura de Carles Puigdemont el gener del 2018, la retirada de l'escó a Quim Torra després de la sentència d'inhabilitació i la retirada del sou als diputats presos. Aquests enfrontaments han provocat agres polèmiques com la filtració d'una conversa que va mantenir durant una reunió telemàtica de la Mesa amb el vicepresident segon, Joan Garcia, de Cs, i que feia evident les diferències amb Torrent.

La decisió de Costa de tornar a la seva activitat professional i acadèmica ha donat peu a una piulada de Puigdemont agraint-li la feina feta. "En Josep Costa és una persona íntegra, capacitada, rigorosa. Ha estat víctima de campanyes de linxament mediàtic i assetjament polític que haurien d'avergonyir. De les coses que més admiro d'ell en destaco la seva resiliència i perseverança. És un puntal que mai no falla", explica Puigdemont en la piulada en referència als enfrontaments de Costa amb ERC.

tuit captura puigdemont costa TUIT

Carles Puigdemont / Twitter