El vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, creu que cal fer tot el possible per assolir "el major consens" que es pugui per preservar el català a les aules de l'escola catalana davant la sentència del TSJC que demana impartir un 25% de les classes en castellà. Així, ha assenyalat que si finalment "algú s'acaba despenjant", caldrà avaluar les implicacions polítiques que això pugui tenir. En aquest sentit, el conseller ha defensat no "obrir el meló" de la llei de política lingüística per evitar un hipotètic recurs davant el Tribunal Constitucional i explorar "altres vies", com ara un decret, per fer un desplegament normatiu de protecció de la llengua en l'àmbit de les escoles. Així i tot, Puigneró ha dit que s'haurà de veure si cal complementar-ho.

Consens

Puigneró ha volgut deixar clar que des de Junts per Catalunya sempre han defensat la importància que té el fet que hi hagi consens en aquesta qüestió i ha detallat que ara mateix no n'hi ha, ni per part de les entitats educatives ni socials, com ara Òmnium Cultural i Plataforma per la Llengua. En aquest sentit, ha remarcat que cal que la "solució" que s'acabi adoptant "tingui unes certes garanties" perquè el català continuï sent la llengua vehicular a les aules, precisament ara que viu un moment de "reculada" en el seu ús. Per tot plegat, Puigneró ha assegurat que s'està treballant "de forma discreta" amb la voluntat que el consens s'acabi produint.

Negociacions

Les quatre formacions que van arribar a un pacte per protegir el català des del Parlament el 24 de març, a través de la modificació de la Llei de Política Lingüística, han reprès avui les negociacions per tal d'arribar a un nou acord, obviant així l'ultimàtum de 24 hores que van posar fa dos dies. Els contactes han començat aquest matí de dijous i s'han allargat fins a l'hora de dinar, abans de reprendre's de nou aquesta tarda, per acabar sense cap acord concret. I tot plegat, després que Junts anunciés la setmana passada que es desmarcava definitivament de l'acord del març i que treballaria per a una nova estratègia que servís per blindar el català. La proposta dels de Carles Puigdemont ha estat consensuada pel Govern i compartida amb els altres partits, que ben aviat han mostrat les seves discrepàncies. La trobada del dijous a la tarda no s'ha allargat més d'una hora. Els representants del PSC i dels comuns n'han sortit amb presses i han dirigit poques paraules a la premsa: tan sols per a insistir que seguiran negociant per a arribar a un acord. El mateix missatge han llançat els de Junts uns minuts després. Amb tot, avui tampoc s'ha presentat la petició per celebrar una Junta de Portaveus extraordinària, requisit indispensable per a incloure la qüestió del català al ple de la setmana vinent.