Noves informacions sobre el decret llei que està treballant el Govern per respondre a contra rellotge a la sentència que imposa el 25% del castellà a les aules. El termini que dona el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya expira el 31 de maig, i els dos socis de govern estan treballant una resposta que ha de ser del gust de tot dos. Mentre els dos partits es fan retrets al Parlament, l'executiu està treballant un text que rebutja explícitament la fixació de percentatges, proporcions o altres paràmetres numèrics, i també estableix que la Conselleria d'Educació és qui assumeix la responsabilitat de validar els projectes lingüístics.

Les negociacions entre els de Carles Puigdemont i Oriol Junqueras segueixen en marxa després que ahir al matí es fes una trobada al més alt nivell entre representants d'ERC i Junts. Segons fonts d'Esquerra Republicana la proposta de Junts passa perquè els projectes lingüístics s'aprovin per "silenci positiu", el que vindria a ser que s'envien a la Conselleria i queden guardats "en un calaix". En canvi els republicans asseguren que reivindiquen fixar en el text que els projectes són validats per la Conselleria, i així que la legalitat recaigui sobre la seva responsabilitat. 

Aquesta negociació al Govern es fa en paral·lel al fort desacord al Parlament. Aquest migdia acaba l'ultimàtum que PSC, ERC i comuns van donar a Junts per sumar-se a un consens a la cambra catalana per tirar endavant algun "text legal" per blindar la immersió també des d'aquesta institució. Aquest ultimàtum es va donar després que els de Puigdemont decidissin desmarcar-se de la reforma de la llei de Política Lingüística pel rebuig social que va provocar. És per això que ara els tres grups s'han obert a negociar altres possibles modificacions per tal d'aconseguir de nou el consens amb Junts, però a hores d'ara no se sap si les relacions han arribat a bon port. 

Els republicans han augmentat molt la pressió a Junts en els darrers dies, i malgrat admetre que no saben segur si mesures com la reforma de la llei de Política Lingüística aturarà el cop del 25%, com posa en dubte Junts, reivindiquen que "no fer res", no és una opció. Els republicans no estan còmodes aprovant una mesura només amb PSC i comuns i no amb els seus socis de Govern, però malgrat això ja han assegurat que la setmana vinent forçaran una votació sobre el català al ple, sigui per la reforma de política lingüística o per qualsevol altra formula que trobin en les negociacions in extremis que estan protagonitzant aquesta setmana.

Cimera Aragonès-Puigdemont

D'aquesta qüestió i d'altres en parlaran amb tota probabilitat aquesta tarda Pere Aragonès i Carles Puigdemont, que tindran una reunió a les 18.30 al Parlament Europeu i després aniran a sopar plegats. Aquesta trobada s'emmarca en la roda de contactes que té Aragonès amb partits, institucions i societat civil per refer "els grans consensos de país" que va anunciar a la conferència del 14 de febrer, coincidint amb el primer aniversari de les eleccions catalanes.