Dijous de negociacions. Les quatre formacions que van arribar a un pacte per protegir el català des del Parlament el 24 de març, a través de la modificació de la Llei de Política Lingüística, han reprès avui les negociacions per tal d'arribar a un nou acord, obviant així l'ultimàtum de 24 hores que van posar fa dos dies. Els contactes han començat aquest matí de dijous i s'han allargat fins a l'hora de dinar, abans de reprendre's de nou aquesta tarda, per acabar sense cap acord concret. I tot plegat, després que Junts anunciés la setmana passada que es desmarcava definitivament de l'acord del març i que treballaria per a una nova estratègia que servís per blindar el català. La proposta dels de Carles Puigdemont ha estat consensuada pel Govern i compartida amb els altres partits, que ben aviat han mostrat les seves discrepàncies.

La trobada del dijous per la tarda no s'ha allargat més d'una hora. Els representants del PSC i dels comuns n'han sortit amb presses i han dirigit poques paraules a la premsa: tan sols per a insistir que seguiran negociant per a arribar a un acord. El mateix missatge han llançat els de Junts uns minuts després. Amb tot, avui tampoc s'ha presentat la petició per celebrar una Junta de Portaveus extraordinària, requisit indispensable per a incloure la qüestió del català al ple de la setmana vinent.

El punt més calent del text que ha compartit el Govern, i que ha proposat Junts, ha estat un en què es fa referència als percentatges. Mentre que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha insistit reiteradament que a les escoles catalanes s'imposi un 25% de castellà, ERC, Junts, PSC i els comuns han manifestat des del primer moment el seu rebuig a qualsevol obligació numèrica d'aquestes característiques, i han defensat un model d'escola catalana que treballi sense percentatges, organitzant-se, en canvi, segons les necessitats de cada centre educatiu. Ara bé, els de Carles Puigdemont encara han volgut anar més enllà en el seu rebuig, i han demanat que la llei que aprovi el Parlament es planti explícitament en contra dels percentatges. Segons ha avançat l'Ara, la nova proposició de llei del Govern diu que "la presència de les llengües oficials en l’ensenyament en cap cas s’ha de basar en percentatges".

Aquest punt ha irritat especialment el PSC i els comuns, que han manifestat el seu rebuig des dels passadissos del Parlament. Els liles han criticat que amb aquest punt, Junts complica les negociacions perquè és una línia vermella pels socialistes. I això s'ha evidenciat ràpidament. Els de Salvador Illa ja han explicat que qualsevol mesura parlamentària que compti amb el seu suport haurà de complir en tot moment la sentència del 25%. Aquest mateix dimarts Illa ja va remarcar aquest punt, afirmant que "si la gent es creu que amb l'acord del català es pot esquivar la sentència, estan equivocats".

"No ho veiem"

I també avui mateix. Salvador Illa ha estat clar, i ha detallat que la proposta que han treballat des del Govern els de Carles Puigdemont i els d'Oriol Junqueras no agrada als socialistes. "En aquestes darreres hores ens han fet arribar la proposta d'una nova llei, que és un acord entre Junts i Esquerra. Estem on estàvem, que és a l'acord al qual ja vam arribar", ha alertat. "No ho veiem, ja vam treballar un acord. Aquí ens mantenim i aquí estem". El socialista no ha volgut entrar a descriure quins aspectes no veuen amb bons ulls, però sí que ha deixat clar que, ara per ara, no se senten còmodes amb aquesta opció. En aquest sentit, ha recordat que els quatre grups ja van firmar un acord pel català i que ells mantenen la seva aposta perquè sigui aquella la que aprovi el Parlament. "Allò que vam signar ho mantenim. El PSC, quan firma un acord, el respecta", ha conclòs.

La CUP rep la proposta del Govern

Malgrat les diferències, els quatre grups han estat treballant aquest dijous per arribar a un consens polític de cara al ple de la setmana vinent, que, de fet, encara no compta amb la qüestió de l'acord del català a l'ordre del dia. El debat, doncs, existeix principalemtne entre dues formacions: Junts no vol modificar la Llei de Política Lingüística, sinó que prefereix aprovar un nou text, mentre que el PSC aposta per aquesta primera opció, com remarquen que ho han fet des del primer moment. I enmig de tot plegat, la CUP ha rebut aquest matí la proposta del Govern. Fonts de la formació asseguren que l'han estudiat, tot i que això no implica que s'obrin a aprovar el text final. De moment, els cupaires continuen sense formar part de les negociacions, i subratllen que desconeixen com avancen les reunions entre els quatre grups.