La Plataforma per la Llengua s’ha personat en la causa del 25%. Segons han anunciat aquest dilluns el seu president, Òscar Escuder, i la seva directora, Rut Carandell, l’entitat va presentar tota la documentació necessària davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya el passat divendres. L’argument de l’autoanomenada ‘ONG del català’  és que la interlocutòria “no aplica correctament la sentència de la qual es deriva”, i assegura l’entitat que hi ha “Prou bases sòlides” com per demostrar-ho. Dit això, Escuder ha “exigit” aquest dilluns al Govern a deixar de fer polítiques “tèbies i porugues”. De fet, la Plataforma reclama que l’executiu de Pere Aragonès s’associï amb organitzacions per la defensa de la llengua i combatre conjuntament la sentència que obliga a fer un mínim d’un 25% de classes en castellà a l’escola catalana. Els anima, doncs, a personar-s’hi. 

L’argument que sosté la Plataforma per la Llengua per personar-se en aquesta causa és que el TSJC ha creat “jurisprudència” acceptant com a part l’Asamblea por una Escuela Bilingüe, l’entitat espanyolista que insisteix a castellanitzar l’escola catalana a través dels tribunals. L’entitat descarta, per altra banda, animar les famílies a presentar-se en aquesta causa, com sí que fa l’entitat espanyolista. Sí que anima, però, a presentar-s’hi a les associacions i sindicats catalanistes que estiguin a favor de defensar l’escola catalana. “Estem tips de tenir una llengua minoritzada i que ningú no faci res perquè això deixi de ser així d’una vegada per totes”, ha manifestat en roda de premsa Escuder.

 

Òmnium també s’hi ha personat

Per altra banda, els dos representants de l’entitat han explicat que en cap cas han tingut contactes amb Òmnium Cultural al voltant d’aquesta qüestió. Han estat preguntats per aquest tema perquè l’entitat independentista va anunciar la setmana passada que també es personaria en aquesta causa del 25%. Qui ho va anunciar va ser el president d’Òmnium, Xavier Antich, que va dir que es personarien “en defensa del conjunt d'alumnes i famílies del país", sense exclusions i independentment de la seva llengua habitual, ja que l'entitat considera que els tribunals no han d'imposar una doctrina de percentatges a les escoles.

El recurs, que Òmnium pretén presentar a mitjans d’aquesta setmana, té l'objectiu d'aturar aquesta sentència que imposa el 25%: "Cal esgotar totes les vies que tenim a l'abast, també les legals, per defensar el dret a una escola en català per a tothom. Perquè la llengua és i ha de continuar sent un element vertebrador d'aquesta societat", va declarar Antich, que va defensar la llengua catalana com a eix vertebrador de la societat. Així mateix, va carregar contra l’estratègia d’imposar percentatges a l’escola, ja que segons ell això només busca fracturar la societat catalana. És per això que va demanar una ofensiva contra els tribunals espanyols, així com organitzar-se per donar “una resposta clara i contundent”, en la mateixa línia que s’ha pronunciat avui la Plataforma per la Llengua.