Creix la pressió contra Junts per Catalunya per part del PSC, ERC i comuns. Malgrat que la formació de Carles Puigdemont ja va assegurar que es despenjava de la reforma de la llei de política lingüística presentada el 24 de març, avui els tres partits que resten ferms en l'acord segueixen pressionant Junts: volen que tornin al consens per la llengua, i els donen 24 hores per fer-ho. Els tres partits no han especificat si el consens ha de ser la reforma de la llei de política lingüística, però si han apuntat que ha de ser un "text legal" que doni resposta a la sentència del TSJC que fixa el 25% del castellà a les aules.

Així ho han explicat representants dels tres partits als passadissos del Parlament, on han avançat que a la Junta de Portaveus celebrada aquest migdia no han demanat incloure al ple de la setmana vinent l'aprovació de la reforma de la llei de política lingüística, per tal de donar un marge de 24 hores a Junts perquè es repensi si vol o no tornar al consens amb aquests tres partits. Passat aquest termini, se sumi o no Junts, els tres partits demanaran la convocatòria d'una Junta de Portaveus extraordinària per incloure a l'ordre del dia del proper ple una votació sobre el català. No han volgut concretar si serà una reforma de la llei de política lingüística però han garantit que serà un text legal aprovat pel Parlament. I és que consideren que amb un decret del Govern, tal com proposa Junts, no n'hi ha prou.

Junts es va desmarcar de l'acord per reformar la llei del català l'endemà mateix que els quatre grups el van registrar i en constatar el rebuig que va aixecar entre diferents entitats en defensa de la llengua i col·lectius de mestres. Des d'aquest partit es va condicionar la reforma a aconseguir el consens amb les entitats i la comunitat educativa. Aquest consens no s'ha aconseguit i malgrat les pressions que es van dirigir a Junts, entre les quals la del president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la darrera sessió del control al Parlament, aquesta formació va descartar fer costat a la reforma de la llei dijous passat en una reunió extraordinària de la permanent del partit. Junts va argumentar que amb reformant la llei no s'aconseguia frenar la sentència que imposa un 25% de castellà a les aules i va reclamar al Govern que actués a través d'un decret. 

Finalment, l'executiva del partit de Carles Puigdemont en la reunió d'ahir matí va aprovar per unanimitat una proposta de decret que s'ha fet arribar al president. L'objectiu de Junts és que la reunió de govern d'aquest dimarts abordi aquest debat. En paral·lel, dilluns la formació va formalitzar la seva decisió davant de la Mesa del Parlament, on va presentar un escrit comunicant que es retira de la proposició per reformar la llei que havia registrat el passat 24 de març.