El president a l'exili, Carles Puigdemont, s'ha sumat aquest dijous als missatges dels independentistes que recorden que l'amenaça d'intervenció del Tribunal Constitucional al Congrés ja havia passat amb anterioritat a Catalunya. En un missatge a Twitter, el president del Consell de la República ha replicat a una piulada del seu advocat, Gonzalo Boye, en la mateixa línia i ha retret que el mecanisme que avui sembla tot un escàndol a l'Estat ja ha estat emprat anteriorment "per donar un cop d'estat contra les institucions legítimes i democràtiques de Catalunya". En aquest sentit, el president ha criticat que els senyals que això podria tornar a passar "hi eren", però alguns ho van preferir ignorar perquè es tractava de Catalunya.

TUIT carles puigdemont TC congres
La piulada de Carles Puigdemont

"Ara ploren, aleshores ho aplaudien"

El missatge de Carles Puigdemont a Twitter recorda que "el que vol fer ara el TC és el mateix que va fer per donar un cop d’estat contra les institucions legítimes i democràtiques de Catalunya". En aquest sentit, i sense donar noms concrets, el president a l'exili ha criticat aquells que "ara ploren" i parlen de cop d'estat per part dels jutges per haver-se entremès en els processos legislatius del Congrés dels Diputats, "aleshores ho aplaudien". Un exemple és la suspensió de la mesa del Parlament presidida per Roger Torrent el 2019, i que fou acusada i jutjada per haver admès a tràmit resolucions sobre la independència de Catalunya i contra la monarquia de manera genèrica, sense cap efecte executiu ni legislatiu.

Gonzalo Boye denuncia la "majoria que va mirar cap a l'altre costat"

El Tribunal Constitucional (TC) es reuneix d'urgència aquest dijous per decidir si admet el recurs del PP contra la reforma del Codi Penal, una reforma que encara no s'ha votat al Congrés. Alguns polítics espanyols assenyalen aquest moviment com quelcom inèdit, però l'advocat Gonzalo Boye ha recordat que no és el cas. El jurista ha assenyalat que aquesta mena d'ingerència de la justícia en les institucions ja s'ha patit anteriorment a Catalunya, i ha recordat que en aquelles ocasions molts van mirar cap a una altra banda. A través de les xarxes socials, Boye ha sentenciat: "Per molt que es repeteixi el mantra que això d'avui del TC és un acte sense precedents, això no és així". L'advocat ha prosseguit explicant: "Ja es va fer amb Catalunya i, per molt que es va advertir, una gran majoria va mirar cap a l'altre costat...".