El PSOE ha demanat al Tribunal Constitucional que rebutgi el recurs d’empara presentat pel PP per evitar la reforma del Consell General del Poder Judicial que permet renovar amb més facilitat el mateix TC. En un escrit presentat al Constitucional, els socialistes demanen personar-se en la causa, i han presentat al·legacions al recurs, ja que podria afectar directament “el dret fonamental de tots els diputats d'impossible reparació". Isaura Leal, com a secretària general del grup socialista, signa l'escrit amb el qual els socialistes demanen personar-se.

L’escrit dels socialistes considera que, si el TC acceptés el recurs del PP, situaria el tribunal “en una posició que no li correspon”. Les al·legacions dels socialistes asseguren que adoptar mesures com les que demanen els populars es traduiria en un atac als drets dels diputats en forma de “vulneració de l’autonomia parlamentària”. Consideren que suspendre el procediment parlamentari “impedeix que el conjunt de diputats i diputades exerceixin legítimament les seves funcions parlamentàries”, de manera que també “es vulneraria el dret de la ciutadania a participar en els assumptes públics a través dels seus representants”.

De fet, el portaveu del PSOE al Congrés dels Diputats, Patxi López, ha manifestat aquest dijous que no tindria cap sentit que el Constitucional es fiqués pel mig quan encara no s’han votat al Congrés les esmenes per les quals protesta el PP. Segons el socialista, amb el recurs dels populars es corre el risc que el TC faci una “intromissió” al poder legislatiu. “Es tracta d’una maniobra sense precedents”, ha dit López, a més de carregar durament contra la “deriva” de la dreta espanyola.

El recurs d’empara del PP al Tribunal Constitucional

El Tribunal Constitucional es reunirà aquest dijous a partir de les 10 del matí en un ple extraordinari per a resoldre el recurs d’empara que va presentar aquest dimecres el PP per frenar el canvi en la llei orgànica del Poder Judicial i la llei del TC. El recurs del PP arriba quan els populars mantenen el seu bloqueig en la renovació de l’òrgan de govern dels jutges, i quan la mateixa cúpula es nega a proposar els seus dos magistrats pel Tribunal Constitucional també pel bloqueig dels vocals conservadors.

El PP ha recorregut el cop de taula del PSOE i Unidas Podemos en forma de dues esmenes. Una que canvia la majoria de tres cinquens que ha de sumar el CGPJ en l'elecció dels dos magistrats al Constitucional que li corresponen per un nou sistema pel qual es nomenarà els dos magistrats que treguin més vots. I una altra que permetria al govern espanyol i al Consell General del Poder Judicial fer el seu propi nomenament encara que l’altra part no ho faci en els terminis fixats.