El Tribunal Constitucional (TC) es reuneix aquest dijous d'urgència per decidir si admet el recurs del PP contra la reforma del Codi Penal, una reforma que encara no s'ha votat al Congrés. Aquesta acció ha fet que molts polítics es posin les mans al cap denunciant la "ingerència" que està fent la justícia espanyola en les institucions. Alguns polítics espanyols assenyalen aquest moviment com quelcom inèdit, però l'advocat Gonzalo Boye ha recordat que no és el cas. El jurista ha assenyalat que aquesta mena d'ingerència de la justícia en les institucions ja s'ha patit anteriorment a Catalunya i ha recordat que en aquelles ocasions molts van mirar cap a una altra banda. 

A través de les seves xarxes socials, Boye ha sentenciat: "Per molt que es repeteixi el mantra que això d'avui del TC és un acte sense precedents això no és així". L'advocat ha prosseguit explicant: "Ja es va fer amb Catalunya i, per molt que es va advertir, una gran majoria va mirar cap a una altra". 

TUIT Boye TC

Boye no ha estat l'únic en assenyalar aquesta situació. Míriam Nogueras, diputada de Junts al Congrés, ha apuntat que això ja va succeir el 2018 quan el Parlament havia d'investir Carles Puigdemont com a president de la Generalitat. "Allò que avui escandalitza a molts, ho aplaudien el 2018 quan el TC no ens deixava fer política al Parlament. Alguns aplaudien i altres obeïen. Fa temps que venim avisat que això és Espanya i que ens hi hem de confrontar", ha remarcat. 

Joaquín Urías: "Seria un suïcidi"

Més experts s'han mostrat preocupats per la situació. Per exemple, Joanquín Urías, professor de Dret Constitucional i exlletrat del Tribunal Constitucional. A través de les seves xarxes socials, Urías ha afirmat que està segur que el TC no li seguirà el joc al Partit Popular: "Estic segur que el Tribunal Constitucional no cometrà avui la barbaritat més gran de la seva història". A més, ha afegit que "seria un suïcidi suspendre així la tramitació parlamentària de la llei que reforma la seva pròpia manera de triar". Urías sosté que els magistrats seran més raonables. 

TUIT joaquin UriasTC

El PSOE demana que el tribunal rebutgi el recurs del PP 

 Els socialistes han presentat un escrit davant del TC on s'oposen a l'intent del PP de frenar la reforma del Codi Penal que s'ha de debatre aquest dijous al Congrés. El portaveu del PSOE, Patxi López, ha avisat que acceptar la petició del PP seria una "intromissió" del TC en el poder legislatiu i ha recordat que el Constitucional té "membres caducats". López ha titllat els fets de "maniobra sense precedents".