La Fiscalia Superior de Catalunya ha presentat un recurs davant del Tribunal Suprem (TS) contra l'absolució dels membres independentistes de la mesa del Parlament presidida per Roger Torrent. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va absoldre del delicte de desobediència per permetre el debat sobre la monarquia i l'autodeterminació al Parlament Torrent, Josep Costa, Eusebi Campdepadrós i Adriana Delgado. En la sentència, el TSJC va considerar que les ordres del TC a la Mesa que indicaven que calia impedir aquest debat no eren prou clares, per això es va decantar per l'absolució. 

Entre diversos arguments, la fiscalia justifica el seu recurs per la negativa del TSJC a suspendre el judici a l'espera que es resolgués la recusació d'un dels magistrats. A més, el ministeri públic ja va anunciar protesta perquè el tribunal no va acceptar com a prova tota la documentació referida a la recusació ni es va esperar que la recusació fos 100% confirmada, segons informa l'ACN.

La sentència del TSJC

El TSJC va considerar que els membres de la Mesa no van cometre un delicte de desobediència per manca de mandat clar i específic a les providències del Tribunal Constitucional dels dies 10 i 16 d’octubre de 2019. El tribunal va concloure que les indicacions del TC obrien la porta a més d'una interpretació. A més, la resolució incloïa que els acusats no tenien coneixement ni volien desobeir els mandats del Constitucional, de manera que no hi va haver dol en les seves accions. 

En el seu moment, la fiscalia va demanar un any i vuit mesos d'inhabilitació per a Roger Torrent, Josep Costa i Eusebi Campdepadrós, més 30.000 euros de multa, i un any i quatre mesos per a Adriana Delgado més 25.000 euros de multa.

 

El recurs de Josep Costa

L'exvicepresident del Parlament, Josep Costa, va anunciar el mateix dia que es feia pública la sentència del TSJC que la recorreria davant del Tribunal d'Estrasburg. "La qüestió no és que m'hagin absolt a mi, sinó que no reconeguin la sobirania del Parlament", va explicar Costa i va afegir: "Segueix sent una vulneració de la democràcia, de la separació de poders i un atemptat contra la inviolabilitat parlamentària". 

Segons Costa, no es pot penalitzar a una institució per quelcom que s'ha discutit i s'ha acordat en representació dels partits polítics que la gent ha triat. "La lluita no estava centrada mai en una absolució personal sinó en defensar la sobirania del Parlament. I aquesta sentència, tot i que ens absolgui, no respecta la sobirania del Parlament", va concloure.