El Tribunal Constitucional ha decidit aquest dijous al matí endarrerir l’inici del Ple extraordinari que ha de servir per admetre o rebutjar el recurs d’empara presentat pel PP aquest dimecres. Els magistrats del tribunal es reuniran a partir de les dotze del migdia, a escasses hores de l’inici del Ple al Congrés, que es preveu que comenci a partir de les dues del migdia. El motiu d’aquest endarreriment es deu als escrits que ha presentat el PSOE i Unidas Podemos per demanar que es doni via lliure a la cambra baixa per votar la reforma del poder judicial. La formació morada considera que dos magistrats del tribunal, Pedro González-Trevijano i Antonio Narváez, no poden participar en la votació perquè tenen el mandat caducat o bé són propers al PP.

El PSOE ha presentat un escrit que insta el Tribunal Constitucional a rebutjar el recurs d’empara presentat pel PP per evitar la reforma del Consell General del Poder Judicial que permet renovar amb més facilitat el mateix TC. Els socialistes demanen personar-se en la causa, i han presentat al·legacions al recurs, ja que podria afectar directament “el dret fonamental de tots els diputats d'impossible reparació". Segons el PSOE, si el TC acceptés el recurs dels populars, situaria el tribunal “en una posició que no li correspon”.

Podem també ha registrat un escrit de recusació contra el president del TC, Pablo González-Trevijano, i contra el ponent de la resolució que ha d'emetre el tribunal, Enrique Arnaldo, tots dos del sector conservador, perquè no participin d'aquesta deliberació. El motiu és que els dos magistrats actuen amb el mandat caducat i que han de ser rellevats fruit de l'entrada en vigor d'aquesta reforma, i que Arnaldo ha tingut un "vincle estret" amb el PP.

D’altra banda, les al·legacions dels socialistes asseguren que adoptar mesures com les que demanen els populars es traduiria en un atac als drets dels diputats en forma de “vulneració de l’autonomia parlamentària”. Consideren que suspendre el procediment parlamentari “impedeix que el conjunt de diputats i diputades exerceixin legítimament les seves funcions parlamentàries”, de manera que també “es vulneraria el dret de la ciutadania a participar en els assumptes públics a través dels seus representants”.

El recurs d’empara del PP al Constitucional

El PP va presentar aquest dimecres un recurs d’empara al Tribunal Constitucional per frenar les esmenes introduïdes en la proposició de llei que deroga el delicte de sedició per tal de canviar la llei orgànica del Poder Judicial i la llei del Tribunal Constitucional. Els populars consideren que PSOE i Podemos han posat en marxa una maniobra que fa un “ús fraudulent” dels tràmits parlamentaris. El partit d’Alberto Núñez Feijóo argumenta que no hi ha cap relació entre una proposició de llei que pretén derogar un delicte com el de sedició amb la voluntat de canviar les normes per renovar el Tribunal Constitucional.

La portaveu del PP al Congrés dels Diputats, Cuca Gamarra, va afirmar que el seu partit va presentar "el primer" de més recursos que presentarà davant d'aquest mateix tribunal. A parer dels populars, “l’objectiu” de la Moncloa és "controlar el Tribunal Constitucional, cosa que necessiten perquè es pugui celebrar el referèndum del qual tant es parla aquests darrers dies". L'esperança del PP és que el TC es pronunciï abans del Ple d'aquest dijous, quan s'han de votar les esmenes a la derogació de la sedició.

La reforma de PSOE i Podemos

PSOE i Podemos van presentar dues esmenes per reformar el poder judicial i desbloquejar d'aquesta manera els nomenaments pel Tribunal Constitucional. En primer lloc, pretenen canviar la majoria de tres cinquens que ha de sumar el CGPJ en l'elecció dels dos magistrats al Constitucional que li corresponen per un nou sistema pel qual es nomenarà els dos magistrats que treguin més vots. També volen permetre al govern espanyol i al Consell General del Poder Judicial fer el seu propi nomenament encara que l’altra part no ho faci en els terminis fixats. Així mateix, volen establir un termini per a aquella elecció que, en cas que els vocals l'incompleixin, poden arribar a tenir responsabilitats penals.