"La ingerència del Tribunal Constitucional (TC) no és nova". Així ho ha manifestat la diputada de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, que ha assenyalat que aquesta situació ja es va donar el 30 de gener de 2018, quan s'havia d'investir com a president Carles Puigdemont, i "el Tribunal Constitucional va fer ingerència en les institucions catalanes". Nogueras ha lamentat que "allò que avui escandalitza a molts, ho aplaudien el 2018 quan el TC no ens deixava fer política al Parlament. Alguns aplaudien i altres obeïen. Fa temps que venim avisant que això és Espanya i que ens hi hem de confrontar", ha apuntat Nogueras en una entrevista aquest dijous a TV3. 

🔴 La reforma de la sedició, la malversació i els relleus al TC, al ple del Congrés | DIRECTE

 

Junts, en contra de la reforma del Codi Penal

Míriam Nogueras ha afirmat que Junts votarà en contra la reforma del Codi Penal "nosaltres no som delinqüents. No podem votar a favor d'una norma que considera que el que hem fet és un delicte". En aquest sentit, la diputada de Junts considera que s'ha perdut la perspectiva, ja que ha assegurat que això ha estat passant durant els darrers anys. Nogueras ha assenyalat que els ciutadans de Catalunya han escoltat durant molt de temps al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i als seus ministres "faltant a la veritat i fins i tot, insultant" a tots aquells ciutadans que legítimament han decidit que el millor futur que pot tenir Catalunya és poder tenir un estat i disposar dels recursos dels quals disposem. "Ens ho hem hagut d'empassar molts anys", ha reblat. 

Nogueras ha lamentat que els ciutadans catalans no poden veure cada dia al president a l'exili, Carles Puigdemont, escollit també com a eurodiputat, amb més vots que Sánchez i els seus ministres a Catalunya. La diputada de Junts ha celebrat que al Parlament Europeu si s'ha explicat que és Espanya, "és això que avui ens escandalitza tant". En aquest sentit, ha relatat que a Europa si s'està guanyant "contra aquesta cúpula judicial que avui escandalitza tothom". Segons relata Nogueras a Estrasburg si s'està vetllant pels interessos dels ciutadans de Catalunya, i ha reiterat que "és inaudit que nosaltres no puguem escoltar cada dia la veu del nostre president explicant la versió de la història, només hem escoltat una i ja va sent hora que no perdem més la perspectiva i que podem veure-ho tot, i no només una part", ha sentenciat. 

Mateix procediment contra el Parlament

La portaveu de la CUP al Congrés, Mireia Vehí, ha denunciat que el ple del Tribunal Constitucional és un "atropellament democràtic de primer ordre". Vehí ha remarcat que "s'està tornant en contra del Congrés" un procediment que ja s'havia aplicat contra el Parlament. La portaveu de la CUP ha apuntat que això ve de la reforma del TC feta pel PP el 2015 pensada per intervenir sobre el Parlament. "Tots els atropellaments democràtics que es fan per una cosa concreta, en aquest cas atropellar la sobirania del Parlament, sempre es giren en contra de la democràcia", ha dit Vehí en declaracions als passadissos de la cambra baixa. "De l'atropellament democràtic a Catalunya, a l'atropellament democràtic al Congrés. És molt greu", ha subratllat Vehí, que ha recordat el cas de l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell. "Això és el que està passant avui", ha afirmat. 

 

Ple d'urgència del TC

El Tribunal Constitucional es reuneix aquest dijous d'urgència per decidir si admet el recurs del PP contra la reforma del Codi Penal. Una reforma que està prevista que es voti aquesta mateixa tarda al Congrés, però que ha quedat en l'aire a l'espera del TC, ja que els populars han demanat com a mesura cautelaríssima que s'aturi la votació de la normativa, que inclou el nou sistema d'elecció dels magistrats del mateix Tribunal Constitucional. Per la seva banda, el PSOE ha demanat al Tribunal Constitucional que rebutgi el recurs d’empara presentat pel PP per evitar la reforma del Consell General del Poder Judicial que permet renovar amb més facilitat el mateix TC. En un escrit presentat al Constitucional, els socialistes demanen personar-se en la causa, i han presentat al·legacions al recurs, ja que podria afectar directament "el dret fonamental de tots els diputats d'impossible reparació". Isaura Leal, com a secretària general del grup socialista, signa l'escrit amb el qual els socialistes demanen personar-se.