Carles Puigdemont s'ha marcat l'objectiu de fer de la concentració convocada pel Consell de la República pel cinquè aniversari de l'1 d'Octubre una demostració de la força de l'independentisme. Per això, i en la vigília d'aquest dia històric per a la història de Catalunya, el president ha animat als catalans i catalanes a assistir a aquest acte que també compta amb el suport d'altres entitats i organitzacions com Òmnium Cultural i l'ANC. Aquesta data arriba enmig de la crisi més gran del Govern de Pere Aragonès, a l'espera de la decisió de les bases de Junts sobre si sortir o mantenir-se a l'Executiu després de la destitució del vicepresident Puigneró; i, per això, Puigdemont ha fet una crida a través de les xarxes per omplir Arc de Triomf, on està convocada la concentració, "per molts motius, per molta gent". 

Amb aquesta primera frase, el president resumeix la necessitat de l'independentisme de continuar-se manifestant cinc anys després de la celebració del referèndum, i també ha resumit el moment que viu el moviment quan ja ha passat un lustre des del dia que va mostrar tota la seva força. "La independència no la culminarem si no s'activa el motor ciutadà. La fantasia del diàleg i l'autonomia minvant s'han convertit en artefactes de paralitzants. Revertim-ho". Aquestes paraules de Pugidemont van en línia del que han expressat diferents entitats independentistes sobre la necessitat de tornar a demostrar la seva força als carrers, quelcom que es va aconseguir durant la manifestació de la diada, que va superar les expectatives que s'havien generat al seu voltant. 

Puigdemont intervindrà a l'acte 

Pugidemont comparteix en aquesta piulada el vídeo promocional del Consell de la República, entitat que ell mateix dirigeix i que fa poques setmanes va canviar de nom, sota el lema "El teu nom", en la que no apareixen ni partits ni entitats, sinó els autèntics protagonistes del referèndum: els ciutadans i ciutadanes que van participar d'aquella jornada històrica. En el vídeo apareix  una de les urnes que es van fer servir per votar l'1-O sota l'Arc de Triomf, a Barcelona, on se celebrarà la concentració.  L'elecció del lloc no és casual: es vol utilitzar precisament la càrrega simbòlica d'aquest monument com a representació de la victòria. En ell, tant Carles Puigdemont com l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell,  reivindicaran el referèndum. 

En els últims dies, Puigdemont ha compartit un vídeo explicant els motius que té l'independentisme per assistir a aquesta convocatòria per recordar el que ell descriu com una "gesta digna de ser inscrita en lletres d'or al llibre de la història de Catalunya". Ara, cinc anys després, ha assegurat que aquest acte serà "més important del que la gent es pensa", posant sobre la taula els dos motius pels quals és clau, considera ell, rememorar l'1-O: "No només per recordar aquesta gesta, sinó també i sobretot, que és el que alguns no volen sentir, avisar-los del que estem disposats a fer, fins a on estem disposats a arribar".