El Consell per la República passa a dir-se Consell de la República després de l'aprovació d'aquest canvi de nomenclatura de la institució republicana en el ple presencial de l'Assemblea de Representants celebrat aquest diumenge a la Catalunya del Nord. El Govern havia presentat una esmena sobre el nou nom del Consell, però finalment els ponents els han convençut per retirar-la. Tot i acceptar la modificació de nom, des del Govern han avisat que aquest canvi serà "en termes logístics, progressiu en els pròxims mesos". Aquest canvi forma part del nou reglament general i de funcionament, el qual ha estat aprovat pràcticament per unanimitat amb un total de 93 vots a favor, dels 97 possibles.

Diversos representants, com Blanca Serra, han defensat la modificació del nom, perquè quedi clar que a més de reivindicar la República Catalana, el Consell ja actua com a institució plenament republicana. Per la seva part, el portaveu dels redactors del nou reglament de la institució independentista, Pere Cardús, ha assenyalat que l'Assemblea de Representants "no té com a objectiu per si sol fer codis sinó fer un Estat independent en forma de República”. Cardús ha detallat que el reglament "és un document facilitador, fet per a l'entesa i cooperació" i que la seva funció és ajudar al Consell "a entendre'ns i no a vigilar-nos".

El portaveu ha destacat que el reglament és un text que també ha de facilitar "un sistema d'entesa entre Govern, Consells Locals i Assemblea de Representants" , cosa que ha de permetre "traçar una estratègia conjunta de tots els organismes del Consell per la República".

Consell per la República a la Catalunya Nord / Consell per la República
Consell per la República a la Catalunya Nord

El president del Consell per la República, Carles Puigdemont, ha assegurat que entén la pressió en el camí d'aconseguir la independència. Tot i això, el president a l'exili considera que són els partits els que han d'assumir aquesta pressió i no el Consell. "Nosaltres tenim la funció de no deixar-nos atrapar per la lògica i l'estratègia dels partits, i ser interlocutor amb ells", ha afirmat en l'Assemblea de Representants que la institució ha celebrat aquest diumenge a Canet de Rosselló. Puigdemont també ha recordat que el paper del Consell passa per sumar: "Volem que hi siguin tots els partits, i en l'estratègica cap a la independència s'escau que hi hagi pressió als partits".