El Consell per la República ha anunciat que organitzarà una concentració a Barcelona el pròxim 1 d'octubre per "reivindicar la victòria del referèndum d'autodeterminació" i que el resultat d'aquella jornada és "vigent". En una roda de premsa aquest dimecres al Col·legi de Periodistes, el membre del Govern del CxRep, Antoni Castellà, ha exposat que la institució republicana farà aquest acte de commemoració "al centre de Barcelona", però sense concretar més la localització de la manifestació. En tot cas, Castellà ha explicat que els detalls s'aniran coneixent "les pròximes setmanes". La celebració compta amb el suport de l'Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural, l'Associació de Municipis per la Independència, Intersindical CSC i la Cambra de Comerç de Barcelona.

Per la seva banda, Toni Castellà, que és el responsable de Relacions amb l'Assemblea de Representants del Consell per la República i Relacions Institucionals, ha defensat que la importància de la roda de premsa d'aquest dimecres "és que hi som tots". L'exdiputat al Parlament ha subratllat que volen "donar un missatge a la ciutadania que, en l'essencial, estem d'acord, i és que l'1 d'octubre va ser un referèndum legal i va guanyar el sí". Per a Antoni Castellà, el resultat "legitima la lluita política per esdevenir Estat independent". Des de l'ANC, el vicepresident Jordi Pesarrodona ha declarat que aquest acte és rellevant perquè "es vegi aquesta unitat estratègica", ja que és des d'aquesta "unitat" com "assolirem la independència, amb la força de tots".

El president de l'Associació de Municipis per la Independència, Jordi Gaseni, ha assenyalat que "l'1 d'octubre mai s'oblidarà" i sosté que Catalunya ha de tenir "una altra oportunitat, i és per això que hem de fer pinya". "És un bon moment per recuperar la unitat d'acció", ha afegit Gaseni, que ha dit als presents que comptin "amb els municipis, 800 ens locals estan preparats". Per part d'Òmnium, Blanca de Llobet ha precisat que "han passat cinc anys i la xifra de repressió no ha deixat de créixer, hi ha milers d'afectats —l'entitat apunta que hi ha més de 4.000—". Per això, la representant de l'organització ha defensat el llegat de l'1-O: "És un dels exercicis democràtics més grans d'aquest país, amb ciutadania organitzada i caràcter transversal". Des de la Intersindical-CSC, Sergi Perelló, creu que és imprescindible "mantenir en peu aquell fet històric", de manera que la convocatòria resulta "necessària i vital".

Puigdemont: "Defensem l'1 d'octubre contra els qui els fa nosa"

El president del Consell per la República, Carles Puigdemont, ha compartit una piulada en què reivindica aquest acte pel cinquè aniversari del referèndum d'autodeterminació: "Defensem l'1 d'octubre. Contra els qui els fa nosa. Contra els qui el menystenen. Contra els qui el combaten des de les clavegueres". Per a més inri, Puigdemont ha instat a fer aquesta defensa "a favor de Catalunya i de la seva gent, a favor de la independència de la República catalana, a favor d'un futur de llibertat".

Tuit Carles Puigdemont acte Consell per la República 5 anys 1 O
Piulada del president Carles Puigdemont per l'acte del Consell per la República que tindrà lloc l'1 d'octubre per commemorar el referèndum de 2017.