Aquest 1 d'octubre es compliran 5 anys del referèndum d'autodeterminació de Catalunya, i el Consell de la República ha convocat una concentració davant l'Arc de Triomf per recordar aquesta diada històrica. Ara, qui era president de la Generalitat quan es va celebrar el referèndum i el president d'aquesta organització ha animat tots els independentistes a assistir a aquest acte en record del referèndum de l'1-O, una votació que ha descrit com a "gesta digna de ser inscrita en lletres d'or al llibre de la història de Catalunya". Des de l'exili i en un vídeo difós pel Consell de la República, Puigdemont explica que durant aquest darrer lustre de "repressió, però també de resistència", són molts els catalans que li han preguntat què poden fer per la independència, i que ell sempre ha considerat que davant la repressió de l'Estat la resposta era "mantenir la posició, ser-hi". 

Ara, però, cinc anys després de la celebració del referèndum, Puigdemont ha cridat l'independentisme a assistir a la concentració convocada pel Consell de la República, que serà "més important del que la gent es pensa". I el president ha donat dos motius pels quals és clau, considera ell, rememorar l'1-O: "No només per recordar aquesta gesta, sinó també i sobretot, que és el que alguns no volen sentir, avisar-los del que estem disposats a fer, fins a on estem disposats a arribar". En aquest sentit, ha insistit en la importància que Catalunya respongui a la crida del Consell, en la qual ha avançat que els exiliats també hi estaran "directament connectats". "Ens agradarà recordar amb vosaltres un dia històric, però sobretot d'aposta pel futur", ha conclòs Puigdemont en aquest vídeo.

Un acte amb el suport de les entitats 

El Consell de la República, que ha canviat de nom aquest mes de setembre, va anunciar el passat mes de juliol aquest acte per commemorar l'1-O i "reivindicar la victòria del referèndum d'autodeterminació", que compta amb el suport de les grans entitats independentistes com són Òmnium Cultural o l'ANC, entre d'altres. En la roda de premsa per fer pública aquesta concentració, Antoni Castellà, un dels membres del seu govern, va celebrar que aquesta convocatòria fos compartida amb altres associacions per "donar un missatge a la ciutadania que, en allò essencial, estem d'acord i que l'1 d'Octubre va ser un referèndum legal i que va guanyar el sí", un resultat que consideren vigent. 

Ja quan es va convocar l'acte el president Puigdemont va voler donar-li el seu suport, reivindicant que cal defensar l'1 d'Octubre "contra els qui els fa nosa. Contra els qui els menystenen. Contra els qui el combaten des de les clavegueres", i "a favor de Catalunya i de la seva gent, a favor de la independència de la República catalana, a favor d'un futur de llibertat".