Ni partits ni entitats, el Consell de la República ha decidit que el protagonisme del cinquè aniversari del referèndum de l'1 d'octubre se'l mereixen totes aquelles ciutadanes i ciutadans que van participar d'aquella jornada històrica el 2017. L'entitat independentista ha compartit un vídeo titulat El teu nom on es pot veure una de les urnes que es van fer servir per votar l'1-O sota l'Arc de Triomf, a Barcelona. Precisament aquí és on s'ha convocat la manifestació l'acte principal de la jornada, una concentració que començarà a les 17.00 hores. L'elecció del lloc no és casual: es vol utilitzar precisament la càrrega simbòlica d'aquest monument com a representació de la victòria.

El lema de la concentració de l'1 d'octubre és "Defensem l'1 d'Octubre, guanyem la independència". Quan es va revelar el lema, Blanca de Llobet, d'Òmnium Cultural, va defensar el llegat de l'1-O: "Va ser un dels exercicis democràtics més grans d'aquest país, amb ciutadania organitzada i caràcter transversal."

L'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i l'expresident de la Generalitat i president del Consell de la República, Carles Puigdemont, intervindran a l'acte polític de la manifestació de l'1 d'octubre per reivindicar el referèndum de fa 5 anys. Un acte que vol unir "totes les ànimes de l'independentisme". La convocatòria està organitzada per Consell de la República, ANC, Òmnium, AMI, la Intersindical i la Cambra de Comerç. Les entitats donen per fet l'assistència de representants d'ERC, Junts i la CUP. El membre del Consell de la República Antoni Castellà ha defensat que és un acte "transversal i unitari" que no entra en els mecanismes per aconseguir la independència.

A diferència del que va passar a la manifestació de la Diada amb l'absència destacada d'ERC, del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i dels seus consellers, aquesta vegada els organitzadors donen per fet que hi participaran representants dels partits independentistes amb representació al Parlament. Així ho asseguren després de les converses que hi han mantingut tot i que no tenen una resposta oficial.

Internacionalització de la repressió

Fora de Catalunya, el cinquè aniversari del referèndum també es recordarà. I és que, entre la resta d'actes, l'ANC participa en l'organització d'una concentració aquell mateix dia a les 16.00 hores a la plaça Luxemburg de Brussel·les. L'objectiu és denunciar internacionalment la repressió des de la capital de la Unió Europea, una tasca que ja està impulsant la mateixa entitat aquesta setmana a través de l'Organització de Nacions i Pobles No Representats.