Una de les grans incògnites que plantegen les eleccions catalanes és l’impacte que poden tenir els resultats del 12-M en l’estabilitat de Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats. És un debat que s’ha accentuat en les últimes hores arran de les declaracions d’aquest cap de setmana de Carles Puigdemont en una entrevista a ElNacional.cat, en la qual llençava un advertiment: “Si Illa fa un Collboni, ja sap quines són les conseqüències per a Pedro Sánchez”. I aquest dilluns hi ha dit la seva el ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente. Creu que hi ha risc que Junts per Catalunya deixi de donar suport al govern espanyol si Puigdemont no és investit president de la Generalitat? La resposta, amb la boca petita, ha sigut clara: “No ho diré, però tinc molts dubtes que això sigui així, tinc molts dubtes, sincerament”. En la mateixa conversa amb aquest mitjà, Puigdemont sostenia que el fet que el PSC arribi al Govern podria afectar el suport de Junts al govern espanyol en funció de “les condicions” amb les quals es faci: “És un escenari que no hem contemplat”, reconeixia.

💬 Carles Puigdemont: “Si Illa fa un Collboni, ja sap quines són les conseqüències per a Pedro Sánchez”

🗳️ Eleccions a Catalunya 2024: calendari, candidats i tota la informació

 

 

Interrogat per aquesta qüestió en un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press, el ministre Óscar Puente s’ha preguntat “quin és l’escenari alternatiu” i ha deixat clar que creu que no hi ha un escenari millor: “Entenc que algú es faci il·lusions, però no ho veig”. També ha considerat que la legislatura espanyola “durarà” i s’ha mostrat confiat que, després de renunciar als pressupostos generals de l’Estat del 2024 a causa de l’avançament electoral a Catalunya, el govern espanyol sí que podrà aprovar els comptes de l’any 2025.

L’ampliació del Prat “es desbloquejarà” si Salvador Illa és president

Óscar Puente també ha aprofitat per fer campanya a favor de Salvador Illa. Ha esgrimit que és l’únic candidat capaç de “posar el rellotge en marxa de nou” després d’uns anys en els quals, a parer seu, “Catalunya ha prestat atenció a qüestions que no eren el dia a dia dels ciutadans”. Puente, que s’ha mostrat convençut que hi haurà un “triomf molt rotund” del PSC, ha argumentat que l’aplicació de l’Aeroport del Prat “es desbloquejarà” si Illa arriba al Govern, ja que el líder del PSC té “una idea molt clara” i aquesta serà l’única manera que “aquesta operació s'abordi d'una vegada per totes”. “El Prat no està aprofitant el seu potencial com a hub intercontinental, el problema és que es barregen qüestions mediambientals i es plantegen alternatives que no són reals”, ha defensat Puente. El ministre ha descartat que utilitzar l’aeroport de Reus o millorar l’operativa de les dues pistes (Pere Aragonès va proposar fa uns dies ampliar l’ús de pistes el juliol i l'agost) siguin vies factibles per millorar la potencialitat de l'aeroport: “No podem enganyar-nos, només hi ha una sortida”. 

Preguntat pel traspàs de Rodalies, ha afirmat que “va bé” després que s’hagin constituït diferents comissions de treball per analitzar aspectes “jurídics, tècnics i econòmics”. Tanmateix, no s'ha atrevit a posar terminis: “Prefereixo no donar dates. No és una operació senzilla, és una operació molt complexa que portarà temps, però hem arribat a aquest acord i el complirem”. A més, Puente ha assegurat que aviat visitarà Barcelona per parlar de la connexió del Port de Barcelona amb tren.

Les comissions d’investigació del cas Koldo estan “abocades al fracàs”

Finalment, Óscar Puente s’ha mostrat molt escèptic sobre les comissions d’investigació del cas Koldo al Congrés i al Senat: “No espero gran cosa. Les comissions d’investigació de qüestions que estan sub iudice estan abocades al fracàs, cal ser honestos”. Puente ha apuntat que les persones que podrien aportar més llum estan “sotmeses a un procediment judicial” i, per tant, tenen dret a “no declarar o no dir la veritat”. També ha asseverat que està a l’espera de conèixer els resultats de l’auditoria del Ministeri de Transports i ha assegurat que des que va esclatar el cas Koldo no ha parlat amb José Luis Ábalos. “No m’agraden els escàndols de corrupció, són el càncer de la política i generen molta desafecció, em preocupa perquè la política en aquest país no està per patir més reversos”, ha reblat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!