L'anunci de Pere Aragonès el passat 13 de març sobre les eleccions anticipades a Catalunya 2024 ha sacsejat l'escenari polític català. Després del rebuig del Parlament als pressupostos presentats pel president de la Generalitat, a causa del desacord amb els comuns pel macroprojecte del Hard Rock, els ciutadans catalans estan convocats a unes eleccions a Catalunya el pròxim diumenge 12 de maig. Descobreix tota la informació sobre el 12-M: calendari electoral, candidats, llistes oficials, programes, vot per correu i molt més!

🗳️ Quan es farà el sorteig de les meses electorals per a les eleccions a Catalunya 2024?
 

Eleccions a Catalunya 2024: calendari electoral i dates importants

Les eleccions a Catalunya se celebraran el 12 de maig, gairebé un mes abans que les europees, que seran el 9 de juny. Aragonès va decidir convocar els comicis de manera anticipada i, per això, tindran lloc 9 mesos abans del previst, ja que les últimes van tenir lloc el 14 de febrer de 2021, enmig de la pandèmia. Però quin és el calendari de les eleccions a Catalunya 2024? Des del termini per votar per correu fins al començament de la campanya electoral, aquestes són algunes de les dates claus que has de tenir en compte del 12-M:

 • 19 de març: comença la sol·licitud del vot per correu.
 • 13 al 17 d'abril: sorteig de les meses electorals.
 • 13 al 20 d'abril: notificació als elegits com a membres d'una mesa electoral.
 • 14 al 27 d'abril: període per a presentar al·legacions
 • 15 d'abril: s'anuncien les candidatures
 • 26 d'abril: inici de la campanya electoral.
 • 2 de maig: últim dia per sol·licitar el vot per correu.
 • 8 de maig: últim dia per a enviar el vot per correu
 • 10 de maig: fi de la campanya electoral
 • 11 de maig: jornada de reflexió.
 • 12 de maig: eleccions a Catalunya 2024.
 • 7 de juny: data límit per a constituir el Parlament.

Pots consultar tot el calendari de les eleccions a Catalunya 2024 i les dates més importants aquí:

📆 Calendari eleccions a Catalunya 2024: dates clau i inici de la campanya electoral
 

Vot per correu a les eleccions de Catalunya 2024: terminis i com sol·licitar-lo

Quan aquest dimarts es publiqui al DOGC, es podrà demanar el vot per correu, és a dir, a partir del dimarts 19 de març. Per sol·licitar-lo, has d'anar a les oficines de Correus, presentant el DNI, el passaport o el carnet de conduir. Si tens un certificat digital vàlid o el DNI electrònic també pots fer-ho a través de la seva pàgina web. Així, podràs demanar el vot per correu des del 19 de març fins deu dies abans del dia de la votació, és a dir, el dijous 2 de maig. Recorda que una vegada l'Oficina del Cens accepti la sol·licitud, ja no podràs votar a cap col·legi electoral el 12 de maig.

Vot per correu eleccions general 2023 Europa Press
Vot per correu a les eleccions / Europa Press

Candidats a les eleccions catalanes: tots els noms

Tots els partits han presentat ja els candidats a les eleccions de Catalunya 2024Salvador Illa va confirmar que serà el cap de llista del PSC aquest 12-M, ERC tornarà a apostar per Pere Aragonès, que intentarà mantenir el càrrec, i Carles Puigdemont va anunciar des d'Elna que serà el candidat de Junts per Catalunya a les eleccions catalanesJéssica Albiach tornarà a ser la cap de llista dels comuns, mentre que la CUP ha buscat una cara nova, escollint Laia Estrada com a candidat. Pel que fa al Partit Popular, Alejandro Fernández encapçalarà la llista, de nou, de la mateixa manera que Ignacio Garriga tornarà a liderar la de Vox.
 

Llistes de les eleccions de Catalunya 2024

Sigui com sigui, tots els partits i coalicions hauran de presentar les seves candidatures davant la Junta Electoral entre 15 i 20 després de la convocatòria, és a dir, entre el 27 de març i l'1 d'abril. En el cas de les coalicions, ho hauran de comunicar abans del 22 de març. El 4 d'abril es faran públiques totes les candidatures i, per tant, ja sabrem segur qui són els candidats a les eleccions de Catalunya 2024. A mesura que es confirmin tots els noms, aquí podràs consultar les llistes dels diferents partits.

Programes electorals de les eleccions catalanes 2024

Cada partit també haurà de presentar el seu programa electoral per explicar als ciutadans les seves intencions i valors davant la possibilitat de sortir elegits com a representants al Parlament. En l'escrit, enumeren totes les propostes i plans polítics que pretenen defensar al govern. Des d'ElNacional.cat t'explicarem les accions més destacades de cada formació, així com els punts més importants de cada programa, una vegada es publiquin.

Enquestes eleccions de Catalunya 2024: qui guanyarà el 12 de maig?

La gran incògnita de les eleccions catalanes és qui serà el guanyador el 12 de maig. De moment, els sondejos apunten a resultats variables, encara que el PSC es perfila com primera força, seguit de ben a prop per Junts per Catalunya i Esquerra Republicana de Catalunya. A mesura que s'apropa la campanya electoral, les perspectives dels ciutadans poden canviar. Per això, des d'ElNacional.cat, et facilitem un recull de totes les enquestes publicades des de la convocatòria d'eleccions.

Per què s'han anticipat les eleccions a Catalunya?

Pere Aragonès ha convocat eleccions anticipades a Catalunya després de rebre un dur revés al Parlament durant la votació dels pressupostos. El ple va rebutjar el projecte presentat pel president de la Generalitat, amb 68 vots a favor de tombar-lo. Com a resposta, Aragonès va reunir el consell executiu i, posteriorment, va anunciar la convocatòria d'eleccions catalanes. "Les línies vermelles i el bloqueig entre uns i altres ha comportat que el pressupost amb més recursos de la història de la Generalitat de Catalunya hagi estat rebutjat", va assegurar el president, amb una crítica cap als grups de l'oposició.

Quan et notifiquen si has de ser en una mesa electoral a les eleccions de Catalunya 2024?

Els ajuntaments són els encarregats d'organitzar i gestionar els sortejos públics que decidiran els membres de les meses electorals del 12 de maig. Seguint la llei electoral, aquests tindran lloc entre el 13 i 17 d'abril i la Junta Electoral de Zona ha de comunicar la designació als electors en un termini de tres dies. Així, sabràs si t'ha tocat estar en una mesa electoral dels comicis catalans entre el 13 i 20 abril. Consulta aquí tota la informació sobre la formació de les meses electorals.

Com votar a les eleccions a Catalunya 2024 des de l'estranger

Si vius a l'estranger, també tens dret a votar a les eleccions a Catalunya 2024. Aquestes són les dates i els terminis per dur a terme tots els passos:

 • Període per reclamar inclusions o exclusions al cens electoral, així com la correcció de dades: del 25 de març a l'1 d'abril.
 • ​Sol·licitud de certificat per al vot per correu d'electors temporalment a l'estranger (ERTA): abans del 13 d'abril.​
 • Remissió del vot per correu dels electors residents a l'estranger (CERA) al consolat o centre de votació habilitat: abans del 7 de maig.​
 • Dipositar el vot en una urna del consolat o centre de votació habilitat dels electors residents a l'estranger: ​entre el 4 i el 9 de maig​.

🌍 Com votar a les eleccions a Catalunya 2024 des de l'estranger
 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!