El traspàs integral de Rodalies pactat per PSOE i ERC en el marc dels acords d’investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol no serà un camí curt, però tant el govern català com l’espanyol han garantit que es tracta d’un compromís que, més tard o més d’hora, serà una realitat. De moment, aquest dilluns ha començat el trajecte que ha de portar a l’assumpció de tot Rodalies per part del Govern amb la constitució de la comissió política que ha de fer “el seguiment polític del traspàs”, segons definició de la consellera de Territori, Ester Capella, que ha arribat a un acord amb el ministre de Transports, Óscar Puente.

“Es comença a fer efectiu el traspàs”, ha afirmat Capella en una compareixença en que tant la consellera com el ministre han exhibit sintonia i confiança en la consecució final del traspàs. Entrant en la concreció, Capella ha informat que s’han començat a delimitar “sis grups de treball tècnic”, que treballaran en els àmbits del traspàs de l’operadora; els serveis ferroviaris; el pla de Rodalies; el traspàs de les infraestructures; els assumptes econòmics, i els assumptes juridicoadministratius. Aquests grups de treball es constituiran en el primer trimestre de l’any, i un dels principals reptes de la comissió serà tenir enllestits els estatuts de la futura empresa mixta que gestionarà Rodalies en sis mesos.

Capella ha assenyalat que el govern se sent “capaç d’assumir totes les responsabilitats” i s’ha mostrat “convençuda que farem realitat el traspàs” per apuntar que “avui iniciem la feina per fer possible el traspàs de Rodalies". Per la seva banda, el ministre Puente ha assenyalat que amb la constitució de la comissió política “es compleix una fita més en l’acord que es va arribar a la investidura on les dues parts vam acordar el traspàs”, per afegir que “hem d’anar fent passes i avui n’hem fet una d’important”, ja que s’ha “posat negre sobre blanc el full de ruta” del traspàs de Rodalies.

Els estatuts, en sis mesos

Pel que fa als calendaris d’execució d’aquest pla a llarg termini, el ministre ha assenyalat que, de moment, “ens hem donat un termini de sis mesos per tenir els estatuts de l’empresa”, però més enllà de fixar dates concretes, ha preferit insistir que “ni el govern espanyol ni el català perdran un sol dia per fer-lo possible”. “Més important que dir que trigarem 3 o 6 mesos l’important és saber que treballarem cada dia”, ha afegit Puente, que ha insistit que “el traspàs de Rodalies va bé, segueix el seu curs”, i ha destacat la “predisposició de les dues parts”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!