El ministre de Transports, Óscar Puente, ha defensat aquest dimarts l’honor de José Luis Ábalos, qui ha provocat un xoc “colpidor” amb el PSOE després de negar-se a entregar la seva acta com a diputat al Congrés i dirigir-se al Grup Mixt. En una roda de premsa des del Ministeri de Transports, Puente ha assegurat que l’exsecretari d’Organització del PSOE és “un bon socialista”, però ha insistit que per “responsabilitat política”, Ábalos hauria d’haver dimitit, tal com li va exigir Pedro Sánchez a través de l’Executiva Federal del PSOE. Tot plegat, ho ha dit en una compareixença per informar que ha ordenat una auditoria al Ministeri de Transports per esclarir qualsevol dubte en la compra de material sanitari durant la pandèmia.

José Luis Ábalos fou ministre de Transports, i aquest dimarts Puente ha assegurat que al govern espanyol no tenen cap sospita que ell participés en cap trama corrupta. De fet, Ábalos no està investigat per la justícia espanyola, i el seu nom no apareix en cap sumari. “Però estem parlant de responsabilitats polítiques; tu ets responsable de la gent que esculls perquè t’envolti” ha argumentat l’actual ministre de Transports en la seva compareixença.

La roda de premsa ha servit, al cap i a la fi, per informar que ha ordenat a la Institució General de Serveis una auditoria “amplíssima” sobre la contractació de mascaretes FFP2 que es va fer durant la pandèmia del coronavirus. L’auditoria se centrarà en les dues empreses públiques que depenen del Ministeri: Ports de l’Estat i Adif. Les dues empreses van adjudicar l'any 2020 a Solucions de Gestió i Suport a Empreses uns contractes per dur a terme el subministrament de mascaretes per 20 milions d’euros en el cas dels ports de 12,5 milions en el cas de la infraestructura ferroviària.

Puente ha destacat durant la seva roda de premsa que la Inspecció General de Serveis està composta de funcionaris que en cap cas depenen del govern espanyol. Així, ha insistit en la “neutralitat i independència” de l’organisme. No s’ha atrevit, però, a fixar terminis. No s’ha aventurat a dir quan podria acabar aquesta auditoria.  L’auditoria, però, se cenyirà només al Ministeri de l’Interior, i no investigarà les compres realitzades per altres administracions. Sigui com sigui, el resultat de la investigació es remetrà tant als òrgans judicials com a la comissió d’investigació del cas Koldo impulsada pel PSOE al Congrés dels Diputats.

Ábalos, expulsat cautelarment del PSOE

Aquest dimarts, el PSOE ha decidit suspendre cautelarment de militància José Luis Ábalos per “protegir la imatge del partit”, després que l’exministre s’hagi declarat en rebel·lia contra Pedro Sánchez i s’hagi negat a entregar el seu escó pel cas Koldo, situant-se així al Grup Mixt del Congrés dels Diputats.

La resolució la signa l’actual secretari d’Organització (càrrec en mans d’Ábalos fins al 2021), Santos Cerdán. La decisió es pren després que la direcció socialista donés a Ábalos 24 hores per renunciar a la seva acta com a diputat a la cambra baixa i que ell, “per honorabilitat”, s’hi hagi negat. L’argument de l’exministre és que ell no està investigat per cap trama de corrupció, i que la justícia només investiga el seu exassessor, Koldo García.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!