El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha decidit renunciar als pressupostos generals de l'Estat de 2024 i ha ordenat al seu equip treballar ja en els comptes de 2025, a causa de la convocatòria d'eleccions al Parlament pel 12 de maig. Així ho ha confirmat aquest dimecres la vicepresidenta primera del govern espanyol, María Jesús Montero, que ha reiterat que "la realitat" mostra un "taulell polític alterat" respecte de fa unes hores, quan encara no havien fracassat les negociacions entre ERC i els comuns per aprovar els comptes catalans. Fonts de l'executiu socialista reconeixen que seria més "difícil" arribar a un acord amb Junts per Catalunya i Esquerra Republicana de cara als pressupostos generals de l’Estat ara que el president de la Generalitat ha convocat comicis anticipats.

És per tot plegat que aquest vespre, en declaracions a la cadena SER, la també ministra d'Hisenda ha assenyalat que "ara toca treballar ja en els comptes" del següent exercici, un cop ja s'hagin celebrat eleccions a Catalunya.  Aquest dimecres, quan al Parlament encara no s’havien votat els comptes, fonts del govern espanyol reconeixien témer un efecte dòmino en els pressupostos espanyols si no s’aprovaven els catalans; que és el que ha acabat passant. Ja advertien que un fracàs aquest dimecres a Barcelona “no facilitaria” l’entesa en les converses que haurien de tenir ara PSOE, Junts i ERC de cara als pressupostos espanyols. Tot plegat, perquè al govern espanyol li hagués agradat poder anunciar aquest mateix mes de març un acord amb la resta de grups, per dur el projecte de pressupostos a la cambra baixa a partir del mes d’abril.

De fet, Montero ha demanat "aprofitar la feina tècnica" feta fins ara entre el seu equip i la resta de grups parlamentaris per tal d'aconseguir aprovar els pressupostos de 2025. Ha assegurat que s'havia arribat, fins i tot, a fases de "preacord". De totes maneres, ja ha dit que ara toca "posar-nos a treballar" pels comptes del pròxim exercici. 

Puigdemont com a possible candidat

També ha estat preguntada María Jesús Montero sobre la possibilitat que Carles Puigdemont sigui el candidat de Junts per Catalunya a les eleccions del 12 de maig. Tot està encara massa tendre i la vicepresidenta primera de l'executiu espanyol ha recordat que la llei d'amnistia ha d'aprovar-se aquest dijous al Congrés i després anar al Senat, on tot indicia que el PP la tindrà congelada; i que la norma no s'aprovaria de forma definitiva fins a mitjans de maig. La socialista sí que ha recordat que el seu partit aposta per "passar pàgina" del Procés.

L’esperança de Salvador Illa

Al PSOE hi ha optimisme de cara a les eleccions catalanes perquè Salvador Illa s’ha convertit en un talismà per a Pedro Sánchez perquè considera que és l’última esperança que té ara mateix per ser fort en un territori important de l’Estat. Fa gairebé un mes va patir una patacada històrica a Galícia, amb una nova majoria absoluta del PP, amb el pitjor resultat històric dels socialistes en aquella comunitat autònoma.

I tot això, tenint en compte que ara mateix, després de les eleccions autonòmiques del passat mes de maig, el PSOE només conserva els governs autonòmics de Castella-la Manxa, Navarra i Astúries, ostentant també la vicepresidència del govern basc. Ja ho deia Pedro Sánchez en el darrer Comitè Federal que celebrava el partit: cal una renovació de líders al PSOE, i és per això que també els socialistes tenen l’esperança que Illa pugui convertir-se en el nou president de la Generalitat.

"Obrir un nou temps"

De fet, María Jesús Montero ha assegurat que l'avançament electoral a Catalunya pot "obrir un nou temps" a través d'una presidència de la Generalitat en mans de Salvador Illa, que permetria "consolidar els ponts de convivència i reconciliació" entre Catalunya i Espanya. Montero, però, no ha criticat la vicepresidenta segona i líder de Sumar, Yolanda Díaz, per no haver fet de mediadora entre els republicans i els comuns. "Cadascú ha de ser responsable de les decisions polítiques que adopta, que evidentment tenen conseqüències, i per tant li correspon a ella mesurar si aquest ha estat el plantejament adequat".

En tot cas, ha recordat que el PSC ha intentat un acord amb ERC. "Ens hagués agradat que aquests pressupostos de la Generalitat prosperessin", ha dit, "però un cop Aragonès ha convocat eleccions estem preparats i il·lusionats per consolidar el projecte de reconciliació d'Illa".

Sumar secunda la decisió dels comuns

Paral·lelament, Sumar ha decidit secundar la decisió presa aquest dimecres pels comuns i ha acusat Pere Aragonès de ser “incapaç” d’arribar a acords per aprovar els pressupostos. El partit de Yolanda Díaz assenyala que el Hard Rock impedia qualsevol entesa entre els comuns i Esquerra Republicana. Amb la bandera ecologista a la mà, Sumar indica que el macrocasino era un projecte "propi d'un model de desenvolupament dels anys 90 i absurd en un context d'emergència climàtica" que "empeny Catalunya a un model de salaris baixos i ocupació precària".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!