A dos dies de les eleccions a la Junta d'Andalusia, la gran pregunta és si Juanma Moreno, l'actual president autonòmic, podrà governar en solitari o, en canvi, necessitarà el suport de Vox, que ja ha advertit que no els hi regalarà ni un vot i que volen formar part de l'Executiu. Moreno insisteix que la seva majoria absoluta és una possibilitat i a principis de setmana hi havia enquestes que el situaven a només 2 escons que d'aquesta fita històrica, però la realitat és que també pot dependre de la ultradreta per governar. El PSOE fa setmanes que adverteix d'aquesta possibilitat i en les últimes hores el líder nacional del PP, Alberto Núñez Feijóo ha insistit en la possibilitat que siguin els socialistes els que donin suport a Moreno si aquest frega la majoria absoluta, però no hi arriba: "Si al PSOE els hi molesta Vox, que ho acreditin", va dir. Aquesta no és una proposta que pugui desagradar als barons autonòmics, ja que la idea del PP inclou pactar que governi la llista més votada, no només a Andalusia sinó arreu d'Espanya a les pròximes eleccions autonòmiques i municipals del 2023, fet que els hi permetria mantenir-se en el poder. Però el partit no té la més mínima intenció de donar suport al PP a través d'una abstenció, com també han anat repetint durant tota la campanya. En alguna ocasió, el candidat Juan Espadas, ha assegurat que no s'abstindrà, ja que no confia en Moreno: "Pot enganyar-me pactant després amb Vox".  

"No hi ha debat" 

El PSOE es manté en la mateixa línia que el seu candidat i la proposta de Feijóo no els ha convençut gens ni mica: "No hi ha debat", aquesta és la sentència del partit davant la possibilitat d'abstenir-se, quelcom que, almenys a hores d'ara, descarten de ple. Segons han informat fonts del partit a La Vanguardia les declaracions del líder del PP demanant als socialistes que demostrin que els hi preocupa Vox a través de l'abstenció, posant tota l'atenció sobre ells i no sobre el possible pacte del seu partit amb la ultradreta. "A ningú li pot entrar dins el cap que el PSOE s'abstingui a Andalusia amb els precedents del PP", adverteixen, tornant la pilota a la teulada dels populars: "Que trenquin amb Vox a Castella i Lleó i ja en parlarem". La possibilitat d'una abstenció socialista per evitar que els ultres entressin per primer cop en un govern autonòmic també va estar damunt la taula però va quedar ràpidament descartada. Qui ho va plantejar va ser el mateix Pedro Sánchez amb una proposta a Casado: "Trenqui amb Vox, per sempre i a tots els territoris. Si diuen que la ultradreta és un perill, potser ens entendrem", va oferir. Però no es van entendre. 

Adelante Andalucía tampoc

I els andalusos, què en diuen d'aquesta possibilitat? Segons una enquesta publicada per El Heraldo de Aragón, un 59% creus que els socialistes haurien de facilitar que el PP pugui formar govern sense dependre del partit de Macarena Olona, a qui la seva campanya no ha funcionat tan bé com s'esperaven. Només un 22,1% rebutjaria aquesta abstenció i un 18,9% no té preferència davant d'aquest escenari, que, a la vista de les enquestes, és possible que es produeixi diumenge nit.

El PSOE no és l'únic partit que ha allunyat aquesta possibilitat. També ho ha fet l'Adelante Andalucía de Teresa Rodríguez. La líder d'aquest partit ha considerat en una entrevista al diari Público que abstenir-se és fer-li un "favor enorme a Vox". "Després d'això, és definitivament el "tots contra Vox", es converteixen en l'única alternativa a tota la resta que som l'elit política. És facilitar-los una majoria absoluta en les següents eleccions. Somien en aquesta possibilitat".