Amb indignació. Així han respost les xarxes al insult que ha propinat el vicepresident de Castella i Lleó, Juan García Gallardo, a la diputada socialista Noelia Frutos, que pateix una discapacitat que la fa anar amb cadira de rodes. Aquest és el primer cop que Vox forma part d'un govern autonòmic, tot i voler eliminar l'Estat de les autonomies, i els seus socis de govern, el Partit Popular s'han hagut de mirar l'escena amb cara de vergonya aliena. Quan ha estat el seu torn de paraula, Noelia Frutos li ha preguntat a Gallardo sobre com és el tracte a les dones discapacitades, després que el vicepresident assegurés fa uns dies que les quotes de gènere tracten a les dones com si fossin "discapacitades". A l'hora de respondre i després d'un discurs molt dur de Frutos, el vicepresident li ha retret el seu to i sense cap mena de pudor li ha dit que contestaria a la seva pregunta com si fos "una persona com les altres". La cara del president de la Junta, el popular Alfonso Fernández Mañueco era un poema i just després que l'ultra hagi acabat la seva intervenció, li ha apagat el micro. No li ha dit res, però el seu gest ha estat suficient. 

Els socialistes han reaccionat ràpidament a aquestes paraules de Gallardo. Ho ha fet la diputada per Lleó, Andrea Fernández, que censura el fet que el president Mañueco encara no hagi tret al de Vox del Govern, tot i "haver al·ludit despectivament a la discapacitat d'una procuradora socialista". "És una vergonya", ha sentenciat en tuit. Qui en el passat va ser vicepresidenta de la Junta, la popular Rosa Valdón, lamentava que "davant la passivitat d'alguna hi ha una societat que no pot callar ni consentir aquesta falta de respecte". De moment, però, al PP regna el silencia. Avui, Alberto Núñez Feijóo ha estat preguntat per la intervenció de Gallardo i ha afirmat desconèixer les seves paraules. Per la seva part, la diputada atacada, Noelia Frutos, ha volgut compartir la seva opinió via Twitter: "Deixar anar burrades quan l'altra persona ja no té més torns de rèplica és tant fàcil com covard. Però cadascú mostra el que és", ha escrit, afegint una emoticona d'una picada d'ullet. 

tuit de noelia frutos
Tuit de Noelia Frutos

Carrega contra la "llei de la mort" 

Aquest no és l'únic comentari fora de lloc de Gallardo en les últimes hores, ja que en el ple d'ahir també va afirmar que la llei de l'avortament permet "triturar nens amb discapacitat", durant el seu torn de preguntes amb Frutos. "El vertader enemic de la discapacitat és l'esquerra", ha començat el procurador, anant més enllà i assegurant que "sembla que els hi interessin només els discapacitats que han nascut, però els que no han nascut...". També ha aprofitat per atacar la nova llei de l'avortament, batejant-la com una de les "lleis de la mort", conjuntament amb la de l'eutanàsia, ja que "anima a triturar en el ventre de la mare als nens als quals se'ls detecta una discapacitat".