A una setmana de les eleccions a Andalusia, totes les enquestes apunten cap a la mateixa direcció: l'actual president, el popular Juan Manuel Moreno Bonilla, guanyaria els comicis, amb més escons que tots els partits d'esquerres junts i cada cop més prop d'aconseguir la tan desitjada majoria absoluta que li permetria governar sense el suport de Vox i Macarena Olona, que ja han advertit que no els hi regalaran ni un vot i que tenen la intenció d'entrar al govern autonòmic. Segons una enquesta publicada per El País i la Cadena Ser, els partits d'esquerres, des del PSOE a la coalició Por Andalucía passant per l'Adelante Andalucía de Teresa Rodríguez no acaben d'alçar el vol, mentre que Vox no perd empenta amb la pujada del PP i manté una tendència a l'alça. 

Concretament, el PP sumaria 22 escons més dels que té ara i arribaria als 48, a només 7 de la majoria absoluta, 33 per al PSOE, 18 per Vox , 7 per Por Andalucía i 3 per Adelante Andalucía. Cal tenir en compte que fa tres anys, quan Vox va irrompre al Parlament andalús, aquests dos partits es van presentar junts i van arribar als 17 diputats. Mentrestant, tot i que la seva situació millora lleugerament, Ciutadans seguiria perdent els seus 21 escons al hemicicle que durant aquesta legislatura han presidit. Des que va començar la campanya, els partits d'esquerres han fet una crida a la mobilització com a única manera d'evitar que l'extrema dreta governi l'autonomia. De moment, un 63% dels enquestats assegura que votaran, fet que suposaria 6 punts més que en les eleccions de 2018, tot i que aquest augment és, a hores d'ara, insuficient. 

Debacle del PSOE 

Altres enquestes, com ara la publicada per El Confidencial, posen el focus en la caiguda del PSOE i el seu candidat, Juan Espadas. L'exalcalde de Sevilla empitjoraria els resultats de la seva successora el 2018, Susana Díaz. Aquesta caiguda aproparia encara més Juanma Moreno a la majoria absoluta amb 52 dels 55 escons, amb un 39,5% dels vots i també s'atracaria als millors resultats electorals del partit a l'autonomia, que va aconseguir Javier Arenas el 2012, amb més parlamentaris que llavors.  

El PSOE d'Espadas, tot i que el president del govern espanyol Pedro Sánchez s'hagi implicat a fons en la campanya en els últims dies, aconseguiria el 22,4% dels vots, 5,5 menys que el 2018 i 29 escons, 4 menys que amb Díaz al capdavant del partit. Els socialistes perdrien a totes les províncies, fins i tot a Sevilla. La capital era, fins ara, un feu del PSOE, on no havien perdut mai. Segons l'enquesta d'El Confidencial, Vox seria l'única opció si el PP no arriba a la majoria absoluta, ja que la possibilitat de Ciutadans, repetint l'Executiu actual, sembla descartada. En el seu cas, li donen un 3,6 dels vots i només un escó, per Sevilla, que conservaria el vicepresident de la Junta, Juan Marín. En aquest cas, Vox assoliria 15 escons, 3 més que els actuals després de la seva important aposta per Macarena Olona, tot i que la seva campanya, marcada pel seu empadronament fraudulent, no hauria millorat les xifres del partit. 

Pel que fa als partits d'esquerres, aquest mitjà observa una lleugera millora dels partits d'esquerres respecte a les enquestes de finals d'abril, però empitjorarien els seus resultats respecte a les últimes eleccions, degut a la seva divisió entre Adelante Andalucía, que trauria 3 escons, i Por Andalucía, amb 12. Aquests 15 escons en total són 5 menys respecte els comicis de finals del 2018.

Ciutadans desapareix 

Aquesta tan desitjada majoria absoluta pel PP és encara més a prop segons l'enquesta de l'ABC, que la situa a només 2 escons, assolint-ne 53 i un 41,2% dels vots, a 15 punts dels socialistes, que tindrien 33 escons.  D'aquesta manera, Moreno arribaria a treure el doble de diputats que en les últimes eleccions del 2019, quan va guanyar Susana Díaz però amb els pitjors resultats històrics del partit després de 37 anys al capdavant de la Junta. En aquest sentit, davant la preocupació per l'abstenció, el vot per correu ha augmentat en un 98%. 

De nou, les enquestes apunten a Cs com els principals perdedors de la contesa electoral, perdent els 21 escons amb els quals ha comptat durant la legislatura. Pel que fa a la resta de partits, l'ABC rebaixa les perspectives electorals de les formacions a l'esquerra del PSOE, amb 10 escons entre Adelante Andalucía (3) i Por Andalucía (4). 

Fuga de vots 

Finalment, una de les altres enquestes publicades aquest dilluns, quan comença la recta final de la campanya, és la de El Mundo, que es fixa en la fuga de vots del PSOE al PP, que donaria la victòria als de Juanma Moreno i enfonsaria els de Juan Espadas. Concretament, un 16,9% dels que fa tres anys i mig van votar per Susana Díaz, ara canviarien la direcció del seu vot i donarien suport al actual president de la Junta. En tota la campanya, Moreno s'ha enfocat a mantenir un perfil de centre, deixant poc espai al logo del seu partit i centrant-se en ell com a candidat, amb la intenció de prendre vots al altre gran partit de la regió.