Disputa numèrica entre el PSOE i el PP després de la concentració a la Puerta de Alcalá que ha servit perquè els populars encenguin el carrer contra la llei d’amnistia. Com acostuma a passar en aquests casos, les xifres d’assistència no són unívoques i mentre el partit parla de 80.000 persones, la delegació del govern espanyol rebaixa l’assistència a un màxim de 20.000. Això ha permès al PSOE considerar, a través de Twitter, que aquest registre implica que el PP “ha punxat”. Com a arguments, els socialistes assenyalen en dues direccions: els assistents “no han arribat ni a la meitat de la seva última convocatòria” i, a més, representen “nou vegades menys que el novembre del 2023”. El PSOE, fins i tot, ha posat en circulació l’etiqueta #PinchazoFejioo.

📝 El PP encén el carrer contra l’amnistia: Ayuso diu que és “letal per a Espanya” i Feijóo reclama eleccions

 

Ara bé, el PP no ha trigat a contestar. Fonts de Gènova repliquen que “sorprèn” que el PSOE parli ara de “punxada” quan fa un mes “presumien de manera oficial de convocar a Ferraz la meitat” de persones en suport a Pedro Sánchez. Va ser la concentració socialista durant els cinc dies de reflexió del president espanyol. Les mateixes veus populars posen el dit a la nafra: “Fins i tot el govern espanyol admet que Feijóo mobilitza més que Sánchez”. Aquell dia, la delegació del govern espanyol va xifrar els assistents en 12.500 i el mateix PSOE en 20.000. Des del PP, a més, llencen un repte al PSOE: “Si us sembla poca l’afluència d’avui, us convidem que la igualin o millorin la setmana que ve”.

Tot i això, des del govern espanyol insisteixen: “Han punxat perquè la gent està farta”, ha proclamat el ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, en un acte de campanya a Las Palmas de Gran Canaria. Una punxada que, al seu entendre, té dues fases: “Avui han punxat a Madrid i el 9 de juny punxaran a les urnes”. En la mateixa línia, el ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, ha encunyat l’expressió pinchazo i, en un tuit, ha afegit que el PP es “manifesta per la unitat d’Espanya”, mentre és “el club de Nostàlgics del Procés Independentista”.

Les altres manifestacions en contra de l’amnistia

L’última cita del PP al carrer va ser el gener, dos dies abans del ple que havia de validar l’amnistia i que va acabar amb el ‘no’ de Junts. En aquella ocasió, a la Plaza España, els populars van congregar 45.000 persones segons la delegació del govern espanyol i 70.000 segons el PP. I el novembre del 2023, la data a la qual al·ludeix el PSOE, després de l’anunci de l’acord entre el PSOE i l’independentisme per la llei d’amnistia, i enmig de les protestes ultres de Ferraz, hi va haver dues grans protestes: la del PP, a la Puerta del Sol, amb 80.000 persones segons càlculs oficials i una impulsada per un centenar d’organitzacions civils de l’entorn de la dreta i l’extrema dreta, que és a la que fa referència el PSOE, amb 170.000 assistents a ulls de la delegació del govern espanyol. En els dos casos, les respectives organitzacions van xifrar l’afluència de gent en gairebé un milió de persones.

La primera mostra de múscul havia sigut el 24 de setembre a l’Avenida Felipe II, dos dies abans de la investidura fallida de Feijóo. Aquell dia, davant d'entre 40.000 i 65.000 persones, el líder del PP va equiparar l’amnistia a un “canvi en el règim constitucional”. D'altra banda, a més petita escala, el desembre el PP va congregar entre 8.000 i 15.000 persones al Templo de Debod per cridar a la mobilització permanent contra el “verificador de guerrilles llatinoamericanes”.

Teresa Ribera acusa Feijóo de “mimetitzar-se” amb l’extrema dreta

En el mateix acte en el qual Torres s’ha burlat del PP, la candidata del PSOE a les eleccions europees, Teresa Ribera, també ha carregat contra els populars. L’actual vicepresidenta tercera del govern espanyol ha acusat el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, d’haver passat de “blanquejar la ultradreta” a través de les coalicions als governs autonòmics a “mimetitzar-se” amb ella. “I venia de moderat”, ha ironitzat. Ribera ha lamentat que el PP hagi “normalitzat tant la ultradreta” que “no té cap objecció a dir exactament el mateix”, cosa que ha convertit els populars en un “partit sense vergonya”. En aquest context, la candidata socialista ha situat l’electorat en una disjuntiva de cara al 9 de juny: “Els drets, les llibertats, la convivència, la democràcia, el progrés i el futur” que abandera el PSOE o “la llibertat de l’insult, de l’agressió, per la normalització de la ultradreta i la fallida de l’espai públic” de la dreta. Ribera ha advertit que un triomf de les dretes al Parlament Europeu podria conduir Europa a “més irrellevància, més conflicte, menys convivència, menys drets, menys persones, més negoci i més cinisme”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!