Quédate que las noches sin ti duelen. Tengo en la mente las pose’ y todos los gemido’, que ya no quiero nada que no sea contigo”. Quevedo i Bizarrap van fer fortuna l’estiu del 2022 amb la seva famosa sessió 52. El “quédate”, allargant la e i cantat a ple pulmó, es va convertir en un himne a totes les discoteques. I ara, dos anys més tard i en un context molt allunyat d’una festa nocturna, el PSOE ha abanderat la mateixa melodia per demanar, gairebé suplicant, a Pedro Sánchez que continuï a la Moncloa. El president espanyol va posar cap per avall la política espanyola el dimecres amb una carta dirigida a la ciutadania en la qual anunciava que el dilluns faria públic si dimiteix. A 48 hores de conèixer la seva decisió, el PSOE ha fet una demostració de múscul social i de solidaritat cap al seu líder amb una concentració que ha congregat 20.000 persones segons el partit i 12.500 segons la Policia Nacional. Gent vinguda d’arreu de l’Estat a les portes del Comitè Federal, que s’ha convertit en una exhortació per empènyer Pedro Sánchez i Begoña Gómez a continuar a la Moncloa. La cançó de Quevedo i Bizzarrap ha sigut protagonista de la cloenda de la concentració, sonant pels altaveus instal·lats per l’ocasió i seguida per la gent. A més, abans de començar, des del PSOE repartien adhesius d’ànim a Sánchez (amb la frase “Claro que vale la pena”) i un pin amb un mateix lema: “¡Quééédate!”.

 

Des d’abans de les nou del matí, ja hi havia gent a la vorera del davant de la seu del PSOE esperant l’arribada dels dirigents socialistes, que eren rebuts amb aplaudiments. Una mica abans de les deu, s’ha tallat el trànsit. La pluja ha fet acte de presència i els paraigües s’han apoderat del carrer, però després d’un petit xàfec, just quan ha arrencat el Comitè Federal, les banderes han substituït els paraigües. De fons, la número dos de la Moncloa i del PSOE, María Jesús Montero, intervenia per demanar a Sánchez que no dimiteixi, mentre al carrer la gent congregada, que seguia el discurs a través de dues pantalles planes instal·lades a la vorera, repetia les consignes en suport al president espanyol i primer secretari del PSOE: “Pedro, queda’t”, “Pedro, no estàs sol”, “Pedro, escolta, la teva gent està en la lluita”, “Tu sí que vals”, “No passaran” i “Feixisme no, Espanya sí”. També crits de “Pedro! Pedro!” a l’estil dels futbolistes. S’han vist moltes banderes del PSOE, alguna republicana, banderes LGTBI i banderes d’Espanya. A banda de Quevedo i Bizarrap, la banda sonora del matí l’han completat, entre altres, el remix de “Pedro”, de Raffaella Carrà, Jaxomy i Agatino Romero, que s’ha viralitzat pel vídeo d’un os rentador, “Perra”, de Rigoberta Bandini, i “Resistiré”, del Dúo Dinámico. Tres cançons, és clar, amb tota la intenció.

La cantonada de Ferraz amb Marqués de Urquijo, el punt neuràlgic de les manifestacions feixistes contràries al PSOE que van començar el novembre després de l’acord per la llei d’amnistia, s’ha convertit en un formiguer socialista. En aquest punt, amb menys banderes que just davant de la porta de la seu, hi ha hagut un crit que ha fet fortuna: “Fora, feixistes, de la judicatura”. Dues de les dones que l’han instigat han sigut la Marisa i la Charo, que viuen a Madrid. Denuncien en conversa amb ElNacional.cat que els jutges “són feixistes i admeten a tràmit qualsevol bola per desprestigiar una persona”, en referència al jutge Juan Carlos Peinado, que va acceptar la querella de Manos Limpias contra Begoña Gómez. “Estan donant un cop d’estat solapadament i per culpa de molta premsa que està a favor seu, on anirem a parar?”, proclamen. “No pot ser que els jutges encara estiguin controlats pel PP, calen jutges que siguin neutrals, no poden ser partidaris d’uns partits”, afegeixen. Més tard, s’han sentit crits de “Fora lawfare”. En un altre punt de la concentració, hi havia dues pancartes més amb el lema “CGPJ vergonya” i “Jutges corruptors”.

 

“El vam veure molt afectat, era sincer”

Dues dones que també fan acte de presència són la Virginia i l’Estela, que venen de Xest, al País Valencià. S’han llevat a les quatre del matí. Celebren que Sánchez “hagi donat un cop de puny damunt la taula per dir «prou» a la política que porta a noves forma de dictadures” i lamenten que la dreta “no accepti el govern que ha sortit de les urnes” i el vulgui enderrocar amb notícies falses. Confien que Sánchez continuï a la Moncloa? “El dimecres el vam veure molt afectat, era sincer, no és una estratègia”, contesten. Sobre quin ha de ser el futur del govern espanyol si Sánchez dimiteix, tenen clar que s’hauria d’investir un altre socialista per allargar la legislatura i evitar anar a eleccions: “Si no, la dreta aconsegueix el que vol”. La Marisa, veïna de Leganés, confia que Sánchez “reflexioni” perquè “el poble no mereix que ofereixi en safata” el que la dreta està intentant: “Tinc esperança”. La Vicenta és de Saragossa, s’ha llevat a les cinc del matí i també demana que Sánchez no dimiteixi: “Venim per animar, perquè si no, tornarem a temps antics”.

La Paz, de Madrid, fa una reflexió que va més enllà i protesta pel fet que el Congrés dels Diputats s’hagi convertit en una “lluita de pati d’escola”: “És horrorós, no es diu res pel poble, estic farta de la falta de respecte i educació”. L’Antonio, nascut a Ciudad Real i resident a Alcalá de Henares, considera que, amb la decisió de Sánchez, Espanya “s’hi juga molt”. “No està en qüestió només ser president o no, sinó que la dreta ve arrasant com estem veient a les comunitats autònomes i s’estan fent passes enrere a pas de gegant”, sosté preguntat per aquest diari.

Moltes de les persones amb les quals parla ElNacional.cat repeteixen una mateixa paraula: Portugal. Els socialistes volen evitar un desenllaç semblant a la del país veí, on qui era primer ministre, António Costa va dimitir per un suposat cas de corrupció. Dies més tard, es va saber que la Fiscalia s’havia confós de persona i, quatre mesos més tard, es van celebrar unes eleccions que la dreta va guanyar. La gent del PSOE no vol que això es repeteixi.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!