Acte absolutament pacífic, però amb discursos del tot agitats contra l’amnistia i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Així ha estat l’acte del PP d’aquest diumenge a la Puerta del Sol de Madrid, una manifestació que ha comptat amb la presència de l’expresident José María Aznar. Alberto Núñez Feijóo ha fet una defensa de la mobilització permanent contra el PSOE i Isabel Díaz Ayuso ha elevat el llistó de les seves darreres intervencions: “Ens encarregarem de retornar cop per cop”. El PP assegura que “prop d’un milió” de manifestants s’han concentrat aquest diumenge al centre de Madrid, mentre que el govern espanyol ha xifrat l’assistència en 80.000 persones.

🔴 Manifestacions avui a Barcelona, Madrid i l'Estat, DIRECTE | Última hora de les protestes contra l'amnistia

La manifestació d’aquest diumenge a la Puerta del Sol ha estat completament pacífica, i ha contrastat amb la violència que aquests dies es desferma cada vespre a la seu socialista de Ferraz. La plaça més cèntrica de la capital espanyola estava plena de gom a gom, i també els carrers adjacents. En acabar l’acte, però, alguns dels manifestants concentrats a l’esdeveniment organitzat pel PP s’han dirigit a Ferraz, on hi havia convocada una nova mobilització contra la seu del partit de Pedro Sánchez.

Feijóo defensa la mobilització permanent contra l’amnistia

“No callarem fins que no hi hagi noves eleccions”. Ha estat la frase amb la qual Alberto Núñez Feijóo ha abraçat les continuades mobilitzacions que aquests dies es produeixen per part de l’ultraespanyolisme. Cal recordar que fa uns dies el líder del PP va fer una condemna tímida de la violència als carrers. Amb un “sí, però” que culpava Pedro Sánchez de tots els mals. 

Aquest diumenge, el líder de l’oposició ha acusat Pedro Sánchez de sobredimensionar la representació de l'independentisme; "mai no s'havia vist res igual en cap democràcia occidental". I ha insistit en diverses ocasions que, a parer seu, una llei d’amnistia és antidemocràtica perquè va en contra “del que ha votat la majoria”, en referència a la interpretació que fa el líder del PP dels resultats del 23-J. 

Durant la intervenció, el públic ha cridat "vaga general". Ha estat aleshores que Feijóo ha destacat que si ell estigués pactant el que està pactant Sánchez "a mi sí que em muntarien una vaga general". 

Ayuso insisteix a titllar Pedro Sánchez de “dictador”: “Tornarem cop a cop”

Qui ha aconseguit caldejar més l’ambient a la Puerta del Sol de Madrid ha estat Isabel Díaz Ayuso, que ha insistit en diverses vegades durant el seu discurs en equiparar Pedro Sánchez amb un “dictador”. Ha, fins i tot, pronunciat una de les frases més ultra que s’han sentit aquest diumenge en aquest acte del PP: “Ens encarregarem de tornar cop per cop”, ha assenyalat, enmig d’escridassades contra el president del govern espanyol. “Pedro Sánchez, hijo de puta”, cantaven bona part dels espanyolistes. 

manifestació madrid contra l'amnistia. efe
La mobilització convocada pel PP ha aplegat alguns dels líders més destacats de la formació. Foto: EFE

Lloances als policies espanyols de l’1-O

L’alcalde de Madrid ha fet una defensa aferrissada de la policia espanyola, perquè els agents d’aquest cos es van “partir la cara” l’1-O per defensar Espanya, quan van atonyinar milers de catalans als col·legis electorals.  "Avui ens manifestem perquè no ens robin la democràcia i l'estat de dret", ha etzibat José Luis Martínez Almeida tot just quan pujava a la tarima situada al centre de la madrilenya Puerta del Sol. “La diversitat no és regalar 15.000 milions d’euros als catalans i que els extremenys no puguin anar en tren ni a la cantonada”, ha asseverat el popular. 

Abascal, present a l’acte del PP, culpa Sánchez dels aldarulls

També ha fet acte de presència en aquesta manifestació contra l’amnistia Vox. El líder del principal partit de l’extrema dreta, Santiago Abascal, ha justificat haver aparegut a la Puerta del Sol perquè “és un moment d’unitat” de l’ultraespanyolisme contra el pacte del PSOE amb Junts per Catalunya. “Estarem on hem d’estar”, ha insistit. De la mateixa manera, ha demanat una "mobilització permanent" contra l'amnistia, després de diverses nits amb aldarulls als carrers del centre de Madrid.

Abascal ha reiterat que està en contra de les mobilitzacions violentes, i que defensa les manifestacions "pacífiques" a les portes de Ferraz. Ara bé, ha culpat el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i el president espanyol, Pedro Sánchez, dels aldarulls entre ultraespanyolistes i agents de la policia aquestes darreres nits. Aquest dissabte, per exemple, la policia espanyola va arribar a detenir 13 ultres, després de càrregues contra els concentrats al barri d’Argüelles. La policia va fer ús de les pilotes de goma i del gas lacrimogen.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!