El PP mostra múscul al carrer en el darrer intent desesperat de frenar l’amnistia. A quatre dies perquè el Congrés dels Diputats doni la llum verda definitiva a la llei d’amnistia, els populars han convocat una nova concentració de protesta —la cinquena— contra la norma que ha de posar fi a la repressió contra l’independentisme i contra l’estratègia que ha dut Pedro Sánchez a la Moncloa. L’escenari d’aquest diumenge ha sigut l’emblemàtica Puerta de Alcalá, en una concentració que ha reunit 80.000 persones segons el PP i un màxim de 20.000 segons la delegació del govern espanyol. El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que ahir va demanar que es convoqui un referèndum sobre l’amnistia, reclama ara directament al president espanyol que “retiri la llei d’amnistia” perquè la legislatura “està perduda i el govern espanyol té el país aturat i no serveix de res”. “Que hi posi punt final, que dissolgui les Corts, que convoqui eleccions, anem amb la veritat al davant i que ens deixi parlar, perquè ens ha enganyat a tots”, ha exclamat Feijóo.

 

El líder del PP ha reprovat “l’arrogància, la mentida i l’egoisme” del president espanyol i ha criticat que el PSOE vulgui “entretenir-los” amb les seves estratègies “pel·liculeres”. “Ens volen servents, desmobilitzats i desmotivats, però tenim més ganes que mai, ens volen silenciar per pensar diferent, però no callarem, ens volen dividir per sortir-se amb la seva i ens trobaran junts”, ha reblat. Per la seva banda, Isabel Díaz Ayuso ha presentat l’amnistia com la llei “més nefasta de la democràcia” i l’ha catalogada de “vergonyosa, indigna i letal per a Espanya”. Per la presidenta madrilenya, l’amnistia “parteix en bons i dolents el poder judicial”, ja que “pel govern espanyol són bons els que, en pro de la convivència, han necessitat mesos per encaixar amb vaselina una llei que per a qualsevol jurista fins a l’any passat era inconcebible” i, en canvi, “els anomenats jutges fatxes amb toga han començat a ser perseguits”.

Isabel Díaz Ayuso, que s’ha endut l’aplaudiment més sonor quan ha arribat, ha tornat a abanderar el seu famósme gusta la fruta” i, enmig del conflicte diplomàtic amb l'Argentina, ha volgut fer un reconeixement públic a Javier Milei: “Aquesta és la casa de tots, carajo”, emulant l’habitual “Viva la libertad, carajo” del líder argentí. Feijóo i Ayuso han estat escortats pels expresidents del govern espanyol Mariano Rajoy i José María Aznar, que, a diferència d’altres ocasions, no han intervingut. El PP també ha rebut el suport del secretari general del Partit Popular Europeu, Thanasis Bakolas, present a primera fila. Per cert, ha sigut un matí de molta calor a Madrid, que ha acabat amb 39 persones ateses per les emergències mèdiques per qüestions lleus, com marejos o lipotímies. Dues han estat traslladades a l'hospital.

 

“Utilitza el poble palestí per canviar el titular”

En els seus discursos, Feijóo i Ayuso també han tingut temps per disparar contra Sánchez a costa de l'anunci de reconèixer l'estat de Palestina i de les diligències obertes contra la seva dona, Begoña Gómez, per presumpte tràfic d'influències. El líder del PP ha denunciat que el govern espanyol no “ha improvisat” el reconeixement de l'Estat palestí “per convicció ni per cap pau”, sinó perquè Sánchez “havia de comparèixer al Congrés per donar explicacions de la corrupció del seu govern, del seu partit i del seu entorn” i va decidir “utilitzar el problema real, el poble palestí i el conflicte” per “intentar canviar el titular”. Isabel Díaz Ayuso també ha volgut ficar-hi cullerada i ha reprovat que “el mentider més gran d'Europa” faci servir la política exterior “per treure vots als seus socis i aixecar un altre mur en les relacions internacionals”. “Quin benefici té per Espanya ser felicitats per dictadures mentre fas teus eslògans de terroristes?”, s'ha preguntat la líder madrilenya, que ha afegit que “això sí que és violència i no la fruita”. Sobre Begoña Gómez, Ayuso ha lamentat que la Moncloa vulgui que els ciutadans “vegin persecució en l'exigència d'explicacions per les activitats improcedents de la dona del president del govern espanyol en qualitat de dona del president del govern espanyol”.

Dolors Montserrat, relegada

En canvi, en el gran acte de la campanya electoral de les eleccions europees, la veu que no s’ha pogut sentir ha sigut, justament, la de la candidata. Dolors Montserrat no ha intervingut en cap moment del míting i s’ha limitat a escoltar i a aplaudir els discursos. A més, a l’hora de situar-la a la primera fila, la de les autoritats populars, ha quedat lluny de Feijóo i de les posicions de preeminència. Fonts de l’entorn de Feijóo repliquen que l’acte d’avui no era “un míting de campanya”, sinó que tenia una “altra filosofia”, i esgrimeixen que de vegades parla qui obre la llista electoral i de vegades intervé “qui la tanca”, en aquest cas, Fernando Savater. El filòsof basc ha proclamat que “un país en el qual s’amnistien delinqüents no pot ser un país segur” i s’ha afegit a Feijóo: “Després de la rebolcada que s’endurà a les europees, jo crec que Sánchez haurà de convocar eleccions”.

Almeida: “Pedro Sánchez no té ni l’afecte ni la majoria social”

L’encarregat d’obrir l’acte ha sigut l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, que també s’ha referit a l’aprovació final de la llei d’amnistia: “El dia de la infàmia, el dia que mai vam pensar que arribaria, que consagra que a Espanya hi ha polítics que salven altres polítics per salvar el seu lloc de feina”. Almeida ha proclamat que Pedro Sánchez “no té ni l’afecte ni la majoria social” i ha presentat les eleccions europees com una "oportunitat meravellosa de donar carpetada a la sanchosfera". "La societat espanyola és la que és avui aquí representada", ha afegit. I ha disparat contra el president espanyol, aventurant-se a proposar què hauria de dir la nit electoral del 9 de juny: “Hola, soc Pedro Sánchez, vaig perdre les eleccions municipals, autonòmiques, generals i europees. Hola, soc Pedro Sánchez, un perdedor que arrossega Espanya en la seva derrota”.

“L’Espanya alegre, l’Espanya feliç, l’Espanya de bon rotllo”

Qui hagi passejat pel centre de Madrid abans de les dotze del matí, es podria haver pensat perfectament que l’acte del PP es tractava d’un after de gent que ha allargat la nit. L’encarregat d’animar les assistents ha sigut DJ Pulpo, habitual en les cites del PP. Apel·lava a la “crida” del PP davant de “l’atropellament de Pedro Sánchez” mentre, de fons, sonava el “Mon Amour” d’Aitana i Zoilo i alternava les crítiques al president espanyol amb els compassos de “Madrid City” d’Ana Mena. Consignes polítiques i reivindicacions de “l’Espanya alegre, l’Espanya feliç i l’Espanya de bon rotllo” intercalades amb els clàssics “Girls just wanna have fun”, “What a wonderful world”, “Save and sound”, “Todo de ti” o “La Despedida”. I una altra cançó: “Jo no dic res”, explicava el DJ, “però aquesta cançó es diu «El Mentiroso»”, un tema de Gente de Zona. DJ Pulpo també recordava que “en cinc dies, Puigdemont pot estar passejant per aquí”. A les dotze amb punt, ha sigut el moment de “La Gozadera”.

En un matí de molta calor a Madrid, amb més de 25 graus i sense cap núvol al cel, ha costat que la Calle de Alcalá s’omplís. La gent s’anava congregant als espais amb ombra, deixant clapes per esquivar l’assolellada. Des del PP, han repartit banderes espanyoles, del PP i europees, però, com és habitual, també n’hi ha hagut que han trobat una bona oportunitat de negoci: banderes d’Espanya grans a cinc euros, petites a tres euros i polseres a un euro.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!