Exhibició de força del Partit Popular a les portes de la investidura d’Alberto Núñez Feijóo. El líder del PP ha omplert l’avinguda madrilenya de Felip II en contra de l’amnistia que el PSOE està negociant amb els independentistes catalans. En 48 hores se sotmet a la sessió d’investidura, però la crida d’aquest diumenge està destinada a crear una mena d’estat d’emergència nacional per la negociació de Sánchez amb Waterloo. Entre crits de “Puigdemont a presó”, Feijóo, que ha tingut el suport dels expresidents José María Aznar i Mariano Rajoy, i Isabel Díaz Ayuso, remarca que l’amnistia “és un canvi en el règim constitucional” i “un frau agreujat i reiterat” per part del president en funcions, a qui recorden que no la portava al programa electoral.

🔴 Acte del PP a Madrid contra l’amnistia, DIRECTE | Segueix l'última hora

Segons xifres del PP, unes 65.000 persones s’han aplegat al barri adinerat de Salamanca, en un espai talismà per al PP, però la delegació del govern espanyol ha rebaixat la asistencia a 40.000 persones. La percepció a Génova és que el PP ha guanyat la batalla de les xifres al PSOE, que avui ha celebrat la Festa de la Rosa. En l'acte Feijóo ha aprofitat la manifestació per agitar les masses poques hores abans d'anar al Congrés sense suports per a la investidura. El PP s’ha compromès a acudir als carrers tants cops com faci falta per generar un estat d’opinió contrari a Pedro Sánchez, qui intentarà repetir a La Moncloa. I la figura de Carles Puigdemont és l’ariet perfecte per remoure les arenes de la política espanyola. El dirigent gallec, que ha tret pit dels resultats de les eleccions del 28-M i el 23-J, assumeix que no se’n sortirà la setmana que ve i, per això, s’ha compromès a defensar que Espanya “és un país de ciutadans lliures i iguals, per bé que li “costi la presidència del govern”. "Passaré o no per la presidència, ara o aviat, però per a Espanya quedarà la llibertat, la igualtat i la dignitat". 

Feijóo apel·la a la Constitució de Cadis

Apel·lant a la Constitució de Cadis, el líder del PP s’ha centrat més en la pantalla que vindrà després del seu probable fracàs en la investidura i ha representat un PSOE que està cometent “un frau electoral reincident” per negociar una amnistia de la qual renegava durant la campanya electoral del 23-J. “El que cap del 94% dels espanyols va votar el 23 de juliol és un canvi en el règim constitucional”, ha arrencat Feijóo, que ha parlat de “tupinada davant l’Estat de dret”, a la possible amnistia de la qual es poden beneficiar els represaliats pel procés independentista. 

Malgrat tenir tan sols el suport de 172 diputats i assumir la probable derrota al Congrés, Feijóo ha donat les gràcies als 33 diputats de Vox, al de Coalició Canària i al d’Unió del Poble Navarrès, També “als membres del PSOE”, en al·lusió a Felipe González i Alfonso Guerra, “per defensar el mateix que han defensat sempre” i “el que el seu partit defensava fa uns mesos”. Tot i provocar-li un mal de panxa durant la setmana pel fet que Borja Sémper utilitzés el basc en la primera intervenció, el líder del PP considera que la universalització de les llengües cooficials fa que “ens tractem com a estrangers al nostre país”. Per això, ha fet una crida a comunicar-se “amb respecte” i “no amb orelleres i pantalles de karaoke” perquè, tal com ha defensat, “al Congrés s’hi va a entendre’s”.

Acte PP contra amnistia Madrid Aznar Feijoo i Rajoy EP
El PP afirma haver reunit 65.000 persones a Madrid / Foto: Europa Press

Aznar, Rajoy y Ayuso fan costat a Feijóo

Un dels discurs més abrandats l’ha proferit l’expresident Aznar, que va ser el primer en cridar a la mobilització als carrers contra l’amnistia. Va posar la primera pedra de la manifestació d’aquest diumenge i avui ha apuntalat la crida a la rebelar-s'hi, no sense abans donar suport "fermament" a Feijóo en "un moment crucial per a Espanya". “La ciutadania no és moneda canvi per satisfer els independentistes”, ha dit per arrencar i ha continuat: “Tenim el compromís d'evitar un atac sense precedents al marc de la convivència de tots els espanyols”. L’expresident ha assenyalat que l’amnistia “no és expressió de retrobament, sinó d’infàmia”: “Significa acceptar que els jutges ho van fer malament i van prevaricar, significa acceptar que Espanya no és un estat dret i no ho acceptarem mai”.

La peça de caça major és Pedro Sánchez i els tòtems del PP s’esforcen per dibuixar un president captiu de Carles Puigdemont i l’amnistia com un altre pagament a Catalunya. “Una nació no pot ser humiliada d’aquesta manera. Amnistia és oblit i nosaltres volem recordar-ho”; ha afirmat Aznar, que ha assenyalat que “Espanya és una gran nació en la que ens hem de veure com a compatriotes i no com a enemics”. En la mateixa línia, Rajoy ha afegit que l’amnistia és “moralment inacceptable” i “una esmena a la totalitat a la democràcia”, perquè, segons ha dit, “suposa acceptar que tenien raó els que van atemptar contra l’Estat de dret”. L’expresident gallec, que va promoure l’aplicació del 155, s’ha afanyat a treure’n pit i ha assenyalat que va ser el que va permetre “millorar la situació a Catalunya” després dels fets d’octubre de 2017.

En un mar de banderes espanyoles, l’acte ha començat amb la benvinguda als barons territorials del PP i la més aclamada, perquè jugava a casa, ha estat la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. Entre crits de suport, la presidenta madrilenya s’ha posat la plaça a la butxaca en un discurs en el qual ha dit que els independentistes acumulen anys de “mentides, divisió i ruïna”. “Han asfixiat els catalans a impostos i ara volen que ens agenollem perquè els donen més diners. Nosaltres els diem ‘de cap manera’”, ha dit Ayuso, que ha fet servir servir aquesta crossa per deslegitimar els acords dels socialistes amb els independentistes.

La madrilenya s’ha referit al dèficit fiscal històric que denuncia històricament l’independentisme i als 450.000 milions d’euros que Junts xifra com a deute de l’Estat amb Catalunya: “450.000 milions per pagar tanta ignomínia, per pagar als que ens insulten per ser espanyols i nosaltres diem que ‘de cap manera’”. El que ha obert la llauna ha estat l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida, que ha dit que “entre Pedro Sánchez i Puigdemont”, el PP estarà “al costat d’Espanya i els espanyols”.