El PSOE i ERC han tancat un acord per al traspàs de Rodalies, segons han confirmat fonts del Govern i d'ERC a ElNacional.cat, tot i que els socialistes encara no s'han pronunciat al respecte. Es tracta d'una demanda històrica des de la Generalitat, que s'ha pogut acordar en el marc d'un pacte global sobre la investidura de Pedro Sánchez. El pacte implicaria finançament, vies i trens. Aquesta era una de les grans peticions dels republicans als socialistes per donar el seu sí a la investidura de Sánchez a banda d'una llei d'amnistia que ja van pactar la nit de la Castanyada després d'una trucada entre Pere Aragonès i Pedro Sánchez. Aragonès ha cancel·lat tota la seva agenda d'aquest dijous, mentre el ministre de la presidència del govern espanyol, Félix Bolaños, que forma part de l'equip negociador de Sánchez, és a Barcelona des d'aquest dimecres a la nit. 

El traspàs de Rodalies forma part del que des d'ERC han anomenat la carpeta del benestar de la ciutadania, que també inclou posar fi al dèficit fiscal. Durant la campanya electoral, Pere Aragonès ja va anunciar que una de les tres condicions que posarien a Pedro Sánchez si aquest volia comptar amb el suport d'ERC a la investidura seria el traspàs de Rodalies, una idea en la qual els republicans han anat insistint des de les eleccions del 23 de juliol on van aconseguir set diputats. Durant el mes d'octubre, va ser el mateix president qui va advertir que la carpeta del "benestar de la ciutadania" era la que avançava més lentament i a finals d'octubre recordava que per a ERC i el Govern era "imprescindible" que l'Estat efectuï el traspàs del servei, a banda de garantir les inversions pendents en infraestructures. 

Rodalies, protagonista al Parlament a finals de novembre

Aquest mateix dilluns, quan des d'ERC s'assegurava que, si bé s'havien intensificat les negociacions amb el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez —que es podria produir la setmana vinent—, l'acord encara estava lluny, la portaveu dels republicans va insistir en la importància del traspàs de Rodalies. Preguntada per si ERC estaria disposada a investir Sánchez sense un acord tancat pel traspàs de Rodalies, la portaveu Raquel Sans girava la pregunta i es qüestionava si el socialista "estaria disposat a regalar la presidència del govern espanyol a PP i Vox per no donar resposta a un sistema de Rodalies que és precari i deficitari". Llavors insistien en el traspàs total de Rodalies, descartant la proposta del PSC que posava sobre la taula la possibilitat d'un traspàs que no inclogués les vies de connexions internacionals o amb altres comunitats autònomes. A finals de novembre tindrà lloc al Parlament un debat monogràfic demanat pel mateix president Aragonès sobre Rodalies després dels constants dies negres aquest 2023 a la xarxa de transport que utilitzen milers de catalans cada dia. PSC i Junts per Catalunya van endarrerir aquest ple per darrere dels monogràfics sobre energies renovables i seguretat, fet que va indignar ERC. 

L'acord per a l'amnistia entre ERC i PSOE

La nit del 31 d'octubre, la Castanyada, el PSOE i ERC van comunicar conjuntament que havien arribat a un acord per una llei d'amnistia que els republicans reclamaven insistentment des del 23 de juliol. Aquest pacte va arribar l'endemà de la fotografia del president Carles Puigdemont amb el número 3 del PSOE, Santos Cerdán, a Brussel·les, i amb els socialistes apostant per accelerar tots els pactes per aconseguir investir Pedro Sánchez la setmana vinent. La conversa telefònica entre Pere Aragonès i Pedro Sánchez (que ja havia trucat a Oriol Junqueras setmanes abans) va ser clau per desbloquejar els "darrers detalls de la futura llei d'amnistia" que el president del govern espanyol havia abraçat durant el cap de setmana.