El president de la Generalitat, Pere Aragonès, considera "imprescindible" que l'Estat efectuï el traspàs del servei de Rodalies a la Generalitat i també que garanteixi les inversions pendents en infraestructures a Catalunya. Així ho ha afirmat aquest dimecres en el discurs de cloenda de la segona edició de l'International Mobility Congress 2022 (IMC22), que s'ha celebrat aquest dimarts i dimecres a l'Hotel Meliá de Sitges (Barcelona).

Aragonès ha afirmat que el traspàs de les competències de Rodalies permetria "resoldre els problemes crònics" del servei ferroviari, a través d'una gestió directament des del territori sobre una infraestructura "transcendental" en el dia a dia de la ciutadania a Catalunya. "És una qüestió urgent i inajornable", ha reblat. 

El president ha assegurat que la mobilitat és "un dret que relliga el país sencer, la Catalunya sencera", i que és una qüestió clau per "sacsejar i transformar el país". Per aquest motiu, ha demanat deixar les excuses de banda i centrar-se a donar resposta a les ineficiències que pateixen els usuaris de forma diària i que de retruc "afecten la competitivitat de l'economia". En aquest sentit, Aragonès ha reivindicat "la gestió pròxima a la ciutadania" com un element imprescindible per millorar la mobilitat.

Inclusió i sostenibilitat, el futur de la mobilitat

"La mobilitat és un dret, és un dret més i bàsic de la ciutadania, com el dret a l'educació i la salut. De la mobilitat d'avui també en depenen les oportunitats que tenen els territoris i el conjunt de la ciutadania", ha assenyalat el president, que ha volgut incidir en "la seguretat, la inclusió i la sostenibilitat", com a tres condicions "ineludibles" de cara al futur de la gestió en mobilitat.

En aquest sentit, ha reivindicat la "innovació i la digitalització" i ha posat el focus en dos reptes en aquest àmbit. D'una banda, culminar el desplegament de la T-Mobilitat, que ha reconegut que ha patit un "retard molt més enllà del que seria acceptable". D'altra banda, ha destacat la necessitat de donar un impuls a la implementació dels punts de recàrrega dels vehicles elèctrics.

A aquest respecte, Aragonès ha lamentat que "el 70 % dels recursos dels fons europeus destinats al canvi cap al vehicle elèctric quedin sense adjudicar" i ha anunciat que han demanat a l'Estat que traslladi a la Generalitat els sobrants corresponents. "Sabrem destinar-los amb tota l’eficàcia a aquesta transformació de la indústria de l’automoció”, ha assegurat el president. 

L'International Mobility Congress (IMC22), és un congrés organitzat per la Generalitat, l’Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU), l’ATM de Barcelona, la Diputació de Barcelona, l’ACM i l’Ajuntament de Sitges, en col·laboració amb el sector del transport públic a Catalunya.