Falta menys d’un mes perquè s’esgoti el termini per una investidura de Pedro Sánchez, la data límit és el pròxim 27 de novembre, i tot i que sembla que el PSOE té més pressa per arribar a un acord després d’haver anunciat la seva aposta per la llei d’amnistia des d’ERC refreden les seves expectatives. Concretament, la portaveu del partit, Raquel Sans, ha advertit que si bé les negociacions s’han intensificat durant els últims dies, després de lamentar la passada setmana que aquestes no estaven avançant, un acord per la investidura de Pedro Sánchez encara continua lluny. “Si volen anar a una investidura, haurien de tenir un acord tancat i encara no li tenen”, ha assenyalat la portaveu republicana, que també ha reivindicat que el seu partit ha estat clar amb les seves condicions per donar el sí a Sánchez: amnistia, avançar en la resolució del conflicte polític i millores en el benestar de la ciutadania. “Si tenen pressa, hauran de donar resposta a aquestes qüestions, que ja plantejàvem en campanya electoral”, ha insistit, posant la pilota a la teulada del PSOE: “La responsabilitat és de Pedro Sánchez”.

Amb tot, la portaveu dels republicans ha celebrat que durant aquest cap de setmana el president en funcions del govern espanyol hagi deixat d’utilitzar eufemismes i hagi apostat obertament per l’amnistia, tot i que ha recordat que pel seu partit aquesta no és el final del conflicte polític, com ho ven el PSOE, sinó una mesura que permetrà negociar amb igualtat de condicions la seva resolució. En aquest sentit, tal com han anat fent des de les eleccions del 23 de juliol, Sans ha reclamat a Junts més coordinació entre les dues formacions independentistes al Congrés, per poder tenir més força negociadora:  “Seria molt millor si ens poguéssim coordinar amb els altres actors que ara s’han sumat en aquesta negociació”, ha suggerit.

ERC descarta la condonació del deute com a resposta al dèficit crònic

Després que els comuns hagin obert la porta a la condonació del deute com “un acord transversal”, des d’ERC han advertit que aquesta no és la seva petició, recordant que la “subcarpeta” sobre el benestar de la ciutadania de Catalunya passa pel traspàs de Rodalies i per posar fi al dèficit fiscal. “El dèficit fiscal és crònic, no puntual. La condonació del deute no deixa de ser un pedaç, una resposta parcial a un problema estructural”, ha assenyalat Sans, que ha posat el focus en cercar una “resposta estructural per un problema que també ho és”. Per altra banda, també ha criticat que els comuns no insisteixin també en la necessitat del traspàs de Rodalies, quan fa un mes també ho reclamaven per la investidura: “Ens sorprèn ara el seu viratge quan són els primers que diuen que el traspàs s’ha de fer quan hi ha una crisi dels trens”, ha lamentat. En la mateixa línia, preguntada per si finalment no hi ha un acord en aquesta matèria, ERC no investiria a Pedro Sánchez, Sans ha reclamat girar la qüestió i preguntar al líder del PSOE si està disposat a no ser investit per no voler donar resposta al dèficit crònic o a un sistema precari com és el de Rodalies.