Després que la CUP i Junts hagin posat el referèndum com a condició imprescindible per donar els seus vots en una hipotètica investidura de Pedro Sánchez després de les eleccions generals, en cas que no hi hagi majoria absoluta, aquest dimecres des de l'Hospitalet, el president Pere Aragonès ha revelat quin és el preu que ERC hauria d'exigir: posar fi al dèficit fiscal que afecta el país, amb un infrafinançament crònic; el traspàs del servei de Rodalies i també continuar avançant en la negociació entre governs "que ha permès frenar en alguns àmbits la repressió i avançar cap al dret a l'autodeterminació". Tot i que el cap de llista, Gabriel Rufián, havia rebutjat ser tan concret com el president de la Generalitat, durant el debat de TV3, ja havia advertit a Míriam Nogueras, candidata de Junts, que calia ser més concrets i anar més enllà de "paraules buides" a l'hora de posar exigències al PSOE.

Propostes assumibles per al PSOE, segons Aragonès 

Aragonès ha estat molt clar a l'hora de plantejar aquestes tres condicions: "Quan estem parlant de preus i de propostes per aturar al Partit Popular hi haurà acabar amb el dèficit fiscal, però també el traspàs de Rodalies. Necessitem que es culmini perquè la ciutadania no mereix un servei com el que estem tenint, que arriba tard i malament i que genera incertesa en tothom que el fa servir", ha plantejat el president de la Generalitat. Ha posat així, per primer cop en tota la campanya, fil a l'agulla a les condicions que ERC posarà sobre la taula del PSOE. En l'àmbit nacional, lluny d'exigir un referèndum, com han fet Junts i la CUP, Aragonès ha exigit continuar amb el procés de negociació. "Aquestes són les nostres propostes, que són assumibles. Estarà a la teulada del PSOE decidir si facilita un govern del PP o assumeix un programa progressista i de defensa de Catalunya", ha conclòs el president. 

Gabriel Rufian Pere Aragones acte campanya / Montse Giralt
Gabriel Rufián i Pere Aragonès en l'acte de campanya a l'Hospitalet. / Foto: Montse Giralt

La pregunta de Rufián per a Sánchez i Díaz

Aragonès ha acompanyat en aquest acte a l'Hospitalet al número u de la candidatura per Barcelona, Gabriel Rufián, que ha fet broma amb les excuses d'Alberto Núñez Feijóo per suspendre l'agenda de campanya. El gallec ho ha atribuït a una estrebada a l'esquena, i el republicà ha aprofitat per ironitzar sobre el fet que el PP vol endarrerir encara més l'edat de jubilació. Rufián també ha volgut fer al·lusió al debat a tres entre Pedro Sánchez, Yolanda Díaz i Santiago Abascal a RTVE, assegurant que resulta "sorprenent" que partits que poden decidir les majories no hi hagin estat convidats.

Davant la seva absència, ha volgut enviar una pregunta als candidats progressistes que sí que hi seran presents, Sánchez i Díaz: "Quin projecte tenen per Catalunya?". Rufián ha assegurat que molts catalans aniran a votar "decebuts de casa", exigint als candidats quin és el seu pla per al país per tal d'evitar que la gent voti "decepcions o mentides piadoses". I, si bé durant la campanya ha anat plantejant la possibilitat que els socialistes acabin investint Feijóo, aquest dimecres, a cinc dies de les eleccions, s'ha mostrat convençut que serà així: "Algú dubta que el PSOE, pel suposat mal menor, acabarà fent president a Feijóo?", s'ha preguntat. Per evitar-ho, ha assegurat, l'única manera és donar força a l'independentisme d'esquerres català i basc, per obligar els socialistes, si els surten els números, a continuar avançant en la pròxima legislatura.