Enmig de les negociacions per la investidura, encara sense data, de Pedro Sánchez, aquest dimecres, el president en funcions del govern espanyol i el líder d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, han mantingut una conversa telefònica, segons han informat els seus partits, hores abans de la trobada de Sánchez amb Gabriel Rufián, portaveu republicà al Congrés dels Diputats. Segons han explicat des d'ERC, Junqueras ha aprofitat la trucada, que s'ha allargat durant gairebé 40 minuts, per "traslladar" a Sánchez la "necessitat d'avançar en la negociació de les principals demandes que els republicans han posat damunt la taula". Aquestes són una llei d'amnistia, que de fet ja donen per feta, ja que es va incloure en el pacte per la Mesa del Congrés sota el terme  "desjudicialització"; avenços en l'autodeterminació de Catalunya, i també el que els republicans han batejat com a mesures per al benestar de la ciutadania, com el traspàs de Rodalies i posar fi al dèficit fiscal. 

Agraïment de Sánchez a Junqueras pel seu suport parlamentari 

Per l'altre costat, segons fonts del PSOE, Sánchez ha agrait a Junqueras el suport d'Esquerra durant la passada legislatura al Congrés, ja que els republicans van donar suport als pressupostos del govern de coalició, entre moltes altres lleis i iniciatives. Tots dos han volgut subratllar els "importants avenços polítics i socials que s'han produït" en aquests últims tres anys i mig, des dels indults i la reforma del Codi penal a les pujades del salari mínim interprofessional o lleis claus de l'Executiu, com la de l'avortament o la de l'eutanàsia. Segons les mateixes fonts, Sánchez ha aprofitat la conversa amb Junqueras per exposar al líder d'ERC el seu projecte pels pròxims quatre anys, però també la necessitat d'arribar a "un acord d'avenços i estabilitat" durant aquest període, més enllà de la investidura. Cal recordar que Sánchez necessita els vots d'ERC i també els de Junts per ser investit. Aquest divendres, es reunirà amb la portaveu juntaire al Congrés, Míriam Nogueras. 

En mans dels equips negociadors 

Tot i aquesta trucada entre els líders del PSOE i ERC, a partir d'ara les negociacions pel suport d'ERC a la sessió d'investidura aniran a càrrec dels equips negociadors dels partits. Per un costat, Esquerra va anunciar poc després de la celebració de les eleccions generals —on va passar de primera a quarta força a Catalunya— que aquest estaria format per Gabriel Rufiàn i Teresa Jordà, número 1 i 2 de les llistes al Congrés, i Sara Bailac, senadora republicana, a l'hora de negociar amb els grups parlamentaris; però també per Marta Rovira, secretària general; Marta Vilalta, la seva adjunta; Josep Maria Jové, president del grup parlamentari, i l'exconseller Juli Fernández, secretari general adjunt d'Estratègia, Comunicació i Coordinació Institucional. Sense anar més lluny, el divendres passat, Josep Maria Jové es va reunir a un hotel de Barcelona amb Félix Bolaños, ministre en funcions i mà dreta de Sánchez, que forma part de l'equip negociador socialista. L'equip el completen la vicesecretaria general del PSOE, María Jesús Montero, Santos Cerdán, Pilar Alegría, Óscar Puente, José Ramón Gómez Besteiro i Hana Jalloul.