Els propers tres plens ordinaris del Parlament vindran carregats de contingut amb tres debats monogràfics, qüestions que no han estat exemptes de tensió aquest dimarts a la cambra catalana. La Junta de Portaveus ha acordat el calendari per agendar els debats sobre energia, seguretat i Rodalies. En la darrera sessió de control, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va anunciar que demanaria un ple monogràfic sobre Rodalies i la voluntat del Govern era que tingués lloc la setmana vinent o en la sessió del 7 al 9 de novembre. Finalment, però, serà en el ple del 21 al 23 de novembre, ja que el PSC i Junts discrepaven del plantejament de l'executiu. Amb tot, se celebrarà abans que expiri el termini perquè hi hagi la investidura d'un govern espanyol per evitar eleccions, que finalitza el 27 de novembre. Des d'ERC, assenyalen que era important fer-lo abans i prioritzar el debat de Rodalies, i critiquen els juntaires per haver posat per davant "l'interès partidista". Per la seva banda, Junts indica que ha estat una decisió presa per la Junta de Portaveus i que la majoria de grups "han convingut" celebrar primer el ple monogràfic sobre energia, una iniciativa que els juntaires van plantejar durant el debat de política general. Per això, al·leguen que, a diferència dels altres que se celebraran més endavant, el ple monogràfic sobre energia "va ser el primer en registrar-se".

D'aquesta manera, la cambra catalana celebrarà un debat monogràfic sobre energia a petició del PSC i Junts, que havien registrat les seves respectives propostes per separat. També s'incorporarà a l'ordre del dia de la sessió plenària del 7 al 9 de novembre un monogràfic sobre seguretat, a proposta dels socialistes; mentre que en el previst per al 21 fins al 23 de novembre serà quan tindrà lloc un ple sobre Rodalies. Al llarg dels darrers dies, i amb unes incidències que es registren dia sí, dia també, l'executiu ha insistit a reclamar el traspàs integral de Rodalies, una carpeta que Esquerra Republicana situa al damunt de la taula perquè formi part de l'acord per investir Pedro Sánchez.

Encara sobre el ple de la propera setmana, hi haurà dos debats a la totalitat sobre les proposicions de llei relatives a la modificació de la legislació actual sobre la regulació de les festes tradicionals amb bous. És una proposta conjunta de la CUP i dels comuns, i que compta amb dues esmenes a la totalitat presentades per Vox i el Partit Popular. La segona fa referència a la proposició de llei d'ERC per a garantir els drets de les persones consumidores en matèria de titularitzacions hipotecàries i creditícies, una proposta sobre la qual no hi ha esmenes a la totalitat.

Una declaració institucional sobre el conflicte entre Israel i Hamàs

D'altra banda, a la Junta de Portaveus d'aquest dimarts s'ha fet constar que hi ha dues propostes de declaracions institucionals sobre el conflicte entre Israel i Hamàs, presentades per Junts per Catalunya i Ciutadans, respectivament. Els grups han coincidit que seria important arribar a una entesa per fer una declaració conjunta en el marc del proper ple, tot i que les posicions dels grups parlamentaris en relació amb aquest conflicte és molt diversa.

Una altra qüestió que s'ha abordat és la configuració de la mesa de la comissió d'investigació dels casos d'infiltració de policies espanyols a moviments independentistes. Aquest òrgan el presidirà la diputada Mar Ampurdanès (CUP), mentre que la vicepresidència serà per a Junts per Catalunya i la secretaria, per a Esquerra Republicana. La petició per impulsar aquesta comissió la van registrar els tres grups independentistes juntament amb els comuns. La integraran, a més, un diputat de cadascun dels grups parlamentaris de la cambra. Donat que la CUP, Junts i ERC tindran presència a la mesa d'aquesta comissió, també podran tenir un altre representant en el si d'aquest òrgan.