Primera reunió oficial i pública del president a l'exili, Carles Puigdemont, amb un dels negociadors del PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez. La trobada s'ha celebrat a Brussel·les, als despatxos dels eurodiputats de Junts al Parlament Europeu, segons ha informat el PSOE a través d'un comunicat, i hi han assistit el secretari d'organització socialista, Santos Cerdán, a més de la presidenta del grup socialista al Parlament Europeu, Iratxe García-Pérez, i el cap de la delegació socialista, Javier Moreno. En representació de Junts, acompanyava a Puigdemont el secretari general del partit, Jordi Turull.

En acabar la trobada el PSOE ha difós una imatge de la reunió amb un comunicat en què s'explica que el número tres del partit, Santos Cerdán, s'ha reunit "amb el president Carles Puigdemont", i es destaca "el bon ambient de la trobada" i que les negociacions "avancen en la bona direcció". Junts ha fet públic exactament el mateix comunicat. A la fotografia que s'ha distribuït apareix com a teló de fons de la reunió la immensa imatge d'una urna de l'1-O que presideix el despatx dels eurodiputats de Junts i que, a petició de Ciutadans, va ser censurada a l'exposició que va organitzar el grup independentista a començaments de setembre a l'Eurocambra.

La reunió és una de les exigències que havia plantejat Junts, que reclamava un reconeixement del president, com a principal negociador des de l'exili. A més s'ha celebrat després que aquest cap de setmana, Pedro Sánchez, va defensar l'amnistia davant del comitè federal del PSOE com un dels elements de la negociació amb Junts per tirar endavant la investidura.

photo 5909200913225072707 y
Moment de la reunió de Puigdemont amb Santos Cerdá

La trobada entre Puigdemont i la delegació socialista se celebra gairebé dos mesos després que el 4 de setembre el president a l'exili es reunís amb la líder de Sumar, Yolanda Díaz, també als despatxos de Junts a l'Eurocambra. L'endemà d'aquella trobada Puigdemont va pronunciar una conferència a Brussel·les on va assenyalar les condicions que exigia per posar en marxa la negociació de la investidura, entre les quals, el reconeixement de la legitimitat democràtica de l'independentisme, una amnistia i un mecanisme de verificació i control dels acords.

Fa setmanes que el PSOE era conscient que el reconeixement que exigeix Junts obligaria, com a prèvia a la rúbrica d'un acord, a una fotografia a Brussel·les d'un membre de la cúpula socialista amb Puigdemont. Des de Ferraz es va deixar clar que no seria el mateix Sánchez qui protagonitzés la imatge, com tampoc compareixerà amb el líder d'ERC, Oriol Junqueras, o amb el líder de Bildu, Arnaldo Otegi, però també es va advertir que només acceptaria aquesta imatge en cas que el pacte estigués tancat. Amb tot, fonts de Junts asseguren que l'acord encara no està tancat.

Rival a l'Eurocambra

La presidenta del grup socialista, Iratxe García-Perez, una de les assistents a la reunió, s'ha caracteritzat al Parlament Europeu per ser una de les veus més crítiques amb l'entrada de Carles Puigdemont i Toni Comín a l'hemicicle el desembre del 2019. En aquell moment va protagonitzar una forta i comentada discussió amb l'aleshores president de l'Eurocambra, David Sassoli, amb crits, llàgrimes i llençament de papers pel terra. Després va ser una de les defensores del suplicatori contra els tres eurodiputats.