Poques hores abans que ERC faci públic el seu posicionament sobre els pressupostos espanyols, el PSC no perd cap oportunitat per seguir pressionant el partit d'Oriol Junqueras. "Si no s'aproven els de l'Estat, no es podran aprovar uns bons pressupostos a Catalunya", ha afirmat la portaveu dels socialistes, Alícia Romero, en una roda de premsa aquest divendres després que el seu grup s'hagi reunit a la Cambra catalana.

"Els pressupostos de l'Estat són importants per a Catalunya perquè incorporen la transferència a les comunitats autònomes: 2.300 milions en inversions. També hi ha recursos augmentats en beques i en recerca i desenvolupament", ha reivindicat. Conscient que la demanda dels republicans passa perquè la Moncloa blindi ja el català a la llei audiovisual, Romero ha sentenciat que "els pressupostos s'han de valorar en el sentit estricte de si milloren la vida dels ciutadans".

Sobre les esmenes a la totalitat que ja han presentat Junts i la CUP, Romero les ha lamentat i ha recordat als postconvergents que tenint la Conselleria d'Economia del Govern haurien de saber que els comptes espanyols incorporen partides importants per als pressupostos catalans.

Sobre els anticapitalistes, la dirigent socialista ha reconegut que la formació és coherent amb les seves demandes, l'amnistia i l'autodeterminació, però ha afirmat que "els fulls de ruta no tenen cabuda en els pressupostos" i que "si tant reneguen d'aquest Estat no sé per què es presenten i formen part del Congrés dels Diputats".

Pressupostos catalans

Pel que fa als comptes catalans, Romero ha insistit que el Govern fa tard i que ja haurien d'haver-los entrat al Parlament. També ha reiterat la disposició dels socialistes a negociar-los perquè Catalunya tingui pressupostos a partir de l'1 de gener del 2022 i ha assegurat que els preocupa que l'executiu "pivoti" sobre la CUP, "un partit radical que acostuma a destruir i no a construir".

Per altra banda, Romero ha tornat a carregar contra la presidenta del Parlament, Laura Borràs, per, a parer seu, haver impulsat una reforma del reglament que la beneficia i per la declaració institucional que va fer el passat 27 d'octubre, quart aniversari de la declaració d'independència.

"La primera funció que hauria de tenir la presidenta és prestigiar les institucions i ser la presidenta de tots. I ha demostrat que utilitza el càrrec en benefici propi. La seva declaració del 27-O no representa tots els catalans. Pensem que cal una rectificació. Té una visió institucional minsa", ha blasmat.

Per últim, Romero ha presentat una proposició de llei per tal d'establir que el 40% de les noves incorporacions als Mossos d'Esquadra siguin dones. "Hem d'equilibrar les plantilles, empoderant les dones a fer la feina de garantir la seguretat a l'espai públic", ha dit esperant rebre el suport de tots els grups.

 

Imatge principal: la portaveu del PSC, Alícia Romero, i la d'ERC, Marta Vilalta, en una junta de portaveus al Parlament / Foto: ACN