La Mesa del Parlament ha estat informada aquest dimarts al matí d'un informe dels lletrats que proposa eliminar l'article 25.4 del reglament de la cambra catalana, que estableix que els diputats veuran suspesos els seus drets en cas que s'obri judici oral per un cas de corrupció. Si aquest article és eliminat, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, no hauria d'abandonar el seu escó quan el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya la citi pel presumpte fraccionament de contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes.

El document dels serveis jurídics de la cambra, avançat per El Periódico, proposa eliminar aquest punt perquè "no té cap precedent ni referent" en el dret parlamentari de la cambra, i perquè "contempla una causa de suspensió de l'exercici d'un dret fonamental que presenta seriosos dubtes de constitucionalitat respecte a la presumpció d'innocència". 

Fonts de la presidència han explicat que la Mesa va acordar "per unanimitat" demanar aquest informe durant la reunió duta a terme a Tornabous, amb el pretext de fer "una revisió tècnica dels articles del Parlament que plantejaven problemes d'aplicació o interpretació". Malgrat aquesta "unanimitat" reivindicada, el PSC, que també forma part de la Mesa, ha retret a Borràs que vulgui canviar la norma per al seu propi benefici. 

Un cop la Mesa ha estat informada —no s'havia de fer cap votació per aquest tema— les modificacions s'han de portar a la Comissió del Reglament, que encara no s'ha reunit en aquesta legislatura. Per convocar-la cal o bé que un grup parlamentari ho sol·liciti, o pot ser la mateixa Borràs qui ho activi. Allà seria on els grups votarien i debatrien la modificació i, en cas d'arribar a un acord, s'hauria de votar la reforma al ple del Parlament i ser aprovada per majoria absoluta.

Tot just després de la reunió de la Mesa, Borràs s'ha dirigit a la Junta de Portaveus, que està reunida des d'aquest migdia. De moment ningú no ha fet valoració sobre com ha anat la reunió, però fonts parlamentàries han destacat que s'ha allargat molt —la sessió ha durat més de tres hores— i que el clima desprenia certa tensió, ja que els membres de la Mesa no han compartit una conversa distesa abans de començar la sessió com és habitual.

Causa general contra l'independentisme

Borràs sempre ha defensat la seva innocència en aquest cas i ha dit que no se sentia representada amb el fet que estigui relacionat amb un cas de corrupció, sinó que forma part de la "persecució política" contra la causa general de l'independentisme.

En concret, l'article 25.4 del reglament de la cambra apunta que en els casos en què l'acusació sigui per delictes vinculats a la corrupció, la Mesa, una vegada sigui ferm l'acte d'obertura del judici oral, "ha d'acordar la suspensió dels drets i deures parlamentaris de manera immediata".

Per canviar o eliminar un article del reglament, l'òrgan competent per fer-ho és la comissió del reglament. Hauria de ser en aquesta on un grup parlamentari portés la proposta perquè s'abordés. Finalment, per fer efectiu el canvi hauria de ser aprovat al ple del Parlament per majoria absoluta.

A la imatge destacada, la presidenta del Parlament, Laura Borràs / ACN