Els pressupostos generals de l’Estat per al 2022 seran tramitats la setmana que ve al Congrés dels Diputats. Ho seran gràcies a un acord en temps de descompte entre ERC i el PSOE, anunciat pel portaveu republicà Gabriel Rufián en roda premsa. Per una banda s’ha acordat el blindatge del català a la futura llei audiovisual. Per altra banda, s’ha pactat el compliment de compromisos pactats per als anteriors comptes públics espanyols. Però què diu exactament l’acord subscrit?

Pel que fa a la llei audiovisual estatal, segons el document difós per ERC, el PSOE es compromet a aprovar una llei que “potenciarà i fomentarà la producció audiovisual, protegint les llengües cooficials i contribuint a la seva difusió”. En aquest sentit, el text assenyala que “es buscaran les millors fórmules per a garantir un percentatge de producció, doblatge i subtitulació en llengües cooficials que requerirà de la conformitat d’Esquerra Republicana per a aprovar la Llei”. És a dir, s’establiran quotes que hauran d’estar avalades pels republicans, que alhora estan en contacte amb formacions basques i gallegues.

 

 

En aquest mateix àmbit, s’ha pactat que “la nova llei audiovisual respectarà totes les actuals competències dels organismes de gestió i control (CAC) autonòmics i treballarà per a dotar-los de noves competències”. També hi ha un compromís que les televisions autonòmiques amb llengua pròpia es vegin beneficiades dels nous sistemes de finançament que s’estableixin, i que RTVE, en coproducció amb TV3, “sigui motor de producció audiovisual i es reservin fons perquè així sigui”.

Pel que fa als compromisos pendents de compliment, en primer lloc el govern espanyol es compromet a fer efectiva “de forma immediata” una transferència de 18,6 milions d’euros corresponents a les despeses de gestió dels convenis de beques firmats des del curs 2005.

En segon lloc, La Moncloa promet convocar durant la primera quinzena de novembre el comitè de seguiment de l’execució pressupostària. L’objectiu, segons el document, és “identificar els factors que expliquen que a Catalunya sistemàticament l’execució sigui substancialment inferior a la mitjana estatal”, “identificar les inversions que puguin accelerar la seva execució el 2021” i “dissenyar una clàusula de salvaguarda” per a corregir aquesta tendència en el pròxim exercici.

Finalment, les dues formacions han pactat “intesificar els treballs en relació a l’elaboració del conveni per a la gestió de l’ingrés mínim vital” i “procedir a l’execució de la inversió pendent en programes d’ajuda humanitària aquest any”.